Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις


“ Greek Art over decades ”

Γκαλερί ‘Αστρολάβος δεξαμενή’  -   21.12.2023 – 17. 2.2024


Την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - Δεξαμενή» , η Ομαδική Έκθεση με τίτλο:“ Greek Art over decades ”, με ξεχωριστά έργα ζωγραφικής σύγχρονων και παλαιότερων Ελλήνων Δημιουργών.


Έργα Τέχνης συλλεκτικής αξίας παλαιότερων καλλιτεχνών, συνδιαλέγονται με έργα σύγχρονων σημαντικών δημιουργών με ιδιαίτερο χαρακτήρα και αισθητική. Ξεκινώντας χρονολογικά με σπουδαίους δημιουργούς της Γενιάς του ’30 όπως οι Κοψίδης, Μανουσάκης και Τσαρούχης που αξίζει να έρθουμε κοντά στο χαρακτηριστικό ιδίωμα του καθενός μέσα από ενδεικτικά έργα τους, συνεχίζουμε με τους επίσης σπουδαίους ζωγράφους της Γενιάς του ’60 Μυταρά, Πατρικαλάκι, Τσόκλη, Φασιανό και στη συνέχεια στους μεγαλύτερης ηλικίας σύγχρονους καλλιτέχνες, Πατρασκίδη, Λεβεντάκου, Κληρονόμο, Κρυωνίδη, Καρακατσάνη, Βαρβάκη, Χάρο για να φτάσουμε και στους νεότερους Κρανάκη, Πεχλιβανίδη, Παπαδημητρίου Α., Παπαδημητρίου Ε., Καλλιμάχου Ε. κ.α..


Έργα με πολύ διαφορετικό ύφος που απηχούν διαφορετικές εποχές της Νεοελληνικής Τέχνης που συνομιλούν μεταξύ τους εκφράζουν τόσο τα ρεύματα που άνθισαν στην κάθε εποχή όσο και το προσωπικό ύφος του κάθε δημιουργού, με κύριο γνώμονα πάντα τη δύναμη των ζωγραφικών αξιών. Η εξπρεσσιονιστική αναπαράσταση του Μυταρά συνομιλεί με την απλότητα, καθαρότητα αλλά επίσης εξπρεσσιονιστική γραφή του Τσαρούχη. Το πριμιτίφ ύφος των Φασιανού με την επίσης πριμιτίφ γραφή του Πατρικαλάκι. Η απλότητα και ο ρομαντισμός του Κοψίδη με την ελληνικότητα και τη ρεαλιστική αναπαράσταση του Μανουσάκη..Τις μέρες αυτές των γιορτών και της αλλαγής του χρόνου αισθανόμαστε περισσότερο απ’ οποιαδήποτε άλλη εποχή την ανάγκη να γιορτάσουμε φέρνοντας κοντά μας την Ιστορία των σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών του χθες, με το σήμερα και την Τέχνη των δημιουργών της εποχής μας. Την ανάγκη να γίνει μια αντιπαραβολή, ένας διάλογος, ανάμεσα στα σημαντικά έργα Τέχνης του χθες και του σε αυτά του σήμερα και να δούμε την συνέχεια και την εξέλιξη. Αυτή η έκθεση μας θυμίζει περασμένες δεκαετίες και σπουδαίους ζωγράφους που διέπρεψαν και άφησαν το στίγμα τους στην Ελληνική ζωγραφική του 20 ου αιώνα που αξίζει να γνωρίσουμε το έργο τους και βάζει τα έργα τους δίπλα στα έργα σύγχρονων σημαντικών δημιουργών.


Στην έκθεση θα παρουσιάζονται έργα των παλαιότερων καλλιτεχνών : Κοψίδη Ρ., Μανουσάκη Γ., Μυταρά Δ., Πατρικαλάκι Φ., Τσαρούχη Γ., Φασιανού Α. καθώς και των σύγχρονων καλλιτεχνών : Αποστολίδου Μ., Βαρβάκη Κ., Γιαννακάκη Μ., Δουζένη Χ., Καλλιμάχου Ε., Καρακατσάνη Β., Κληρονόμου Ν., Κρανάκη Ν., Κρυωνίδη Ν., Λεβεντάκου Μ., Ματαράγκα Δ., Μπλιάτκα Ν., Παπαδημητρίου Α., Παπαδημητρίου Ε., Παπαθανάση Σ., Πατρασκίδη Τ., Πεχλιβανίδη Φ., Σταυρινάδη Β., Τόπακα Ν., Τσόκλη Κ., Χάρου Μ.Διάρκεια έκθεσης : έως Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» ( Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, www.astrolavos.gr , Fb: Astrolavos Art Galleries, ωρ. λειτ: Τρίτη–Παρασκευή: 12.00–16.00 και 17.00–20.00, Σάββατο 11.00–15.00. )
   Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις