Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις
Λένια Πλατανιά : " Boundless "

Αστρολάβος Δεξαμενή 14.2.2020– 28.3.2020

Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ " η ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λένιας Πλατανιά, με τίτλο: ' Boundless '.Η καλλιτέχνης Λένια Πλατανιά παρουσιάζει στο μεσαίο επίπεδο της γκαλερί σειρά ζωγραφικών έργων με τίτλο: " Boundless "
( χωρίς όρια ).

Με επιρροή από το καλλιτεχνικό κίνημα του συμβολισμού και το ρομαντικό ιδεώδες η θεματογραφία των έργων της Λένιας Πλατανιά στρέφεται γύρω από τη σχέση ανθρώπου και φύσης . Η πνευματικότητα, η φαντασία, το όνειρο, η έντονα δραματική ατμόσφαιρα και ο μυστικιστικός χαρακτήρας των έργων της παραπέμπουν καθαρά στα ιδεώδη του συμβολισμού. Οι εικόνες των έργων της μεταφέρουν το θεατή νοερά σε άλλες εποχές, άλλους τόπους, τόπους φανταστικούς που αποτυπώνονται συχνά με έντονα υπερρεαλιστικά χρώματα και εξάρουν τη δραματουργία του εκάστοτε θέματος. Το ανθρώπινο στοιχείο εκφράζεται είτε μέσα από το σώμα, είτε μέσα από τα ίχνη που αφήνει ο άνθρωπος στη φύση. Αυτά τα στοιχεία ενώνονται δημιουργώντας ένα πλέγμα όπου συνυπάρχουν, αναιρούν ή υπεισέρχονται το ένα στο άλλο συνθέτοντας τελικά ένα ονειρικό τοπίο.Τα όρια του εσωτερικού και εξωτερικού χώρου μπλέκονται, όπως το σώμα ενώνεται με τη βλάστηση συνθέτοντας μια εικόνα παράλληλα οικεία και αλλόκοτη.Οι εικόνες απαρτίζονται από αρχετυπικά σύμβολα. Το δάσος είναι γεμάτο κρυμμένα μυστικά, ο άνθρωπος πρέπει να το εξερευνήσει για να βρει νόημα, μια διαδικασία πνευματική. Το δάσος συμβολίζει το μυστήριο,το ασυνείδητο, είναι ένα μέρος εκτός λογικής και διάνοιας. Το νερό σηματοδοτεί την αλλαγή, τη μεταμόρφωση, ένα είδος γέννησης, μια υπέρβαση της γήινης κατάστασης. Τα λουλούδια και η βλάστηση δεν απεικονίζονται εξιδανικευμένα αλλά με έντονο δραματουργικά χαρακτήρα. Το σπίτι εκφράζει τις ανθρώπινες δημιουργίες καθώς και την ανθρώπινη παρέμβαση στη φύση.
Αν και η αποτύπωση των έργων είναι ρεαλιστική και με έμφαση στην λεπτομέρεια, αυτό που κυριαρχεί σαν αίσθηση στα έργα είναι ο ρομαντικός τους χαρακτήρας. Η πρόκληση ισχυρής συγκίνησης, το συναίσθημα, η φαντασία, ο λυρισμός. Το χρώμα είναι έντονο, πλούσιο και οι δραματικές φωτοσκιάσεις χαρακτηριστικές. Οι μορφές, γυναικείες κυρίως μοιάζει να έχουν βγει περισσότερο από έργα του 18ου αιώνα παρά να είναι σύγχρονες μορφές. Μέσα από πολλαπλά οπτικά επίπεδα αναδύεται η ατμόσφαιρα, η οποία εκφράζεται με τη συμβολική χρήση των χρωμάτων και της φωτοσκίασης. Παράλληλα μέσω της υψηλής λεπτομέρειας κάθε κομμάτι του έργου δημιουργεί την δική του ιστορία, στοιχεία που τελικά συνθέτουν ένα μεταφυσικό, ονειρικό περιβάλλον. Πρόκειται για μια ζωγραφική που μας ταξιδεύει σε άλλες εποχές και καλλιτεχνικά ρεύματα όπως οι μυθοπλασίες του William Blake, τα ατμοσφαιρικά τοπία του Friedrich, ή οι εντάσεις των έργων των Γάλλων ρομαντικών Gericault, Delacroix, με μία σύγχρονη ζωγραφική εκδοχή που καλεί το θεατή να ταξιδέψει στον φαντασιακό ατμοσφαιρικό αυτό κόσμο που δημιουργεί.Διάρκεια έκθεσης :
 έως Σάββατο 28 Μαρτίου 2020, στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Για πληροφορίες: Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr, Fb: Astrolavos art galleries)     Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις