Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις

Αστρολάβος δεξαμενή 31.1.14

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, στις 8.00 μμ, σας προσκαλούμε στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ. 210 7294342,3, www.astrolavos.gr, gallery@astrolavos.gr), στην παρουσίαση των δύο πρόσφατα εκδοθέντων βιβλίων του λογοτέχνη-ποιητή και εικαστικού Νάνου Βαλαωρίτη. Πρόκειται για την ποιητική συλλογή, με τίτλο: « Πικρό καρναβάλι », καθώς και για το βιβλίο δοκιμίων: « Ή του ύψους, ή του βάθους » και τα δύο από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.




Ο τίτλος της νέας του ποιητικής συλλογής, αναφέρεται στο πικρό καρναβάλι, που ζούμε στην Ελλάδα του σήμερα, στην Ελλάδα της κρίσης ! Ο ίδιος πιστεύει ότι: «..Η ποίηση δεν διαβάζεται, ούτε γράφεται μόνο σε εποχές και περιστάσεις ήρεμες.. η ποίηση λειτουργεί αδιάκοπα, όπως λέει και ο Καβάφης: " Μέσα σε πόλεμο, φαντάσου Ελληνικά ποιήματα" ». Για την πολιτική (την καλώς εννοούμενη) πιστεύει ότι είναι μια Τέχνη όπως και η ποίηση και μας διαβεβαιώνει ότι: « Η πολιτική μπορεί να γίνει ποιητική και η ποίηση πολιτική, υπενθυμίζοντας μας ότι και η ποίηση του Καβάφη είναι πολιτισμικά πολιτική..»

Τα πρόσφατα άρθρα του γύρω απ' τον πολιτισμό, τα οποία περιλαμβάνονται στο βιβλίο δοκιμίων του: « Ή του ύψους ή του βάθους» είναι γραμμένα στην Ελλάδα της κρίσης εποχής, σε μια εποχή ηθικής, οικονομικής, καθώς και πολιτικής ταπείνωσης για τη χώρα. Προσβλέπουν ρομαντικά και ουσιαστικά, στο να αναπτερώσουν το ηθικό των Ελλήνων, να αποτρέψουν τις δοξασίες και να εκμηδενίσουν τα στερεότυπα εναντίον του Έθνους μας, που τόσο άδικα δοκιμάζεται.

Για τα δύο βιβλία εκτός του ίδιου του Νάνου Βαλαωρίτη, θα μιλήσουν οι Μιχαήλ Μήτρας (ποιητής) και Θοδωρής Αντωνόπουλος (δημοσιογράφος) και θα διαβαστούν αποσπάσματά τους. Στην ομαδική έκθεση της γκαλερί θα παρουσιάζονται κάποια έργα του Νάνου Βαλαωρίτη, από την τελευταία ενότητα ζωγραφικών του έργων.

 


   Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις