Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις

Αστρολάβος δεξαμενή 08.02.13 -30.03.13

Την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ -Δεξαμενή” (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr, gallery@astrolavos.gr, ώρες λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 - 15.00 & 18.00 - 21.00, Σάββατο: 10.30 - 15.00 ) η έκθεση ζωγραφικής της Ορέστειας Παπαχρήστου, με τίτλο: “ Κρυπτογραφικά Ειδύλλια και η έκθεση φωτεινών κατασκευών της Έρης Σουρούνη, με τίτλο: “ Μακρινά Τοπία ”. 


“ Κρυπτογραφικά Ειδύλλια”

Οι Κρυπτογραφίες είναι ο συνθηματικός τρόπος να μεταφέρονται μυστικιστικές πληροφορίες. Η καλλιτέχνιδα επέλεξε τον συγκεκριμένο τίτλο για την έκθεσή της, καθώς το κυρίαρχο στοιχείο των έργων της είναι τα Συμβολικά στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτά. Επηρεασμένη από την Αναγεννησιακή και την Μπαρόκ φιλοσοφία του Αποκρυφισμού και του Συμβολισμού, χρησιμοποιεί στα έργα της στοιχεία-σύμβολα από την εικονογραφία της Αναγέννησης, καθώς και από τις Τέχνες της Ανατολής.
Η θεματογραφία των έργων της αποτελείται από συνθέσεις που απεικονίζουν γυναικείες μορφές, άλλοτε κατά μόνας, άλλοτε σε συμπλέγματα δύο ή περισσότερων μορφών, όπου κυριαρχεί το ερωτικό στοιχείο - ατμόσφαιρα. Λιτά αποδοσμένες οι μορφές, με έμφαση στο απλό σκούρο περίγραμμα και τη μονοχρωματική σχεδόν απόδοση του σώματος, ξεχωρίζουν για τις ρέουσες, ενίοτε καμπυλόγραμμες στάσεις των σωμάτων, που δημιουργούν την αίσθηση μιας συνεχούς ρέουσας κίνησης, καθώς και τις χειρονομίες των αναλογικά υπερμεγεθυμένων άκρων, που αποδίδουν έντονα, εμφατικά τον συμβολισμό των έργων. 
Ο ερωτισμός που διαχέεται μέσα από τη θεματογραφία των έργων της, καθώς και μία υποβόσκουσα, ενδόμυχη βία που περιγράφεται άλλοτε μέσα από τα σχήματα-σύμβολα και άλλοτε μέσα από τις χειρονομίες των γυναικείων κυρίως μορφών που πρωταγωνιστούν στα έργα της, είναι αδιάλειπτα στοιχεία της ζωής.
Η τεχνική της, αυτή της Εγκαυστικής, που χρησιμοποιείται επί του ξύλινου υπόβαθρου των έργων της, καθώς και  οι χρωματικοί κανόνες της αγιογραφίας, έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στο τεχνοτροπικό ύφος, που έχει αναπτύξει η καλλιτέχνης στη δουλειά της.
Η χρωματική γκάμα που χρησιμοποιεί, ξεχωριστής χροιάς και λαμπρότητας, όπως επιτρέπει και δημιουργεί το κερί ως πρώτη ύλη, εκτός από την συμβολική τους υπόσταση είναι και μία νότα ενάντια στο γκρί που περιβάλλει τις ζωές μας σήμερα, και που την χρειαζόμαστε όσο τίποτε άλλο. Τα χρώματα σπάνε τον φόβο μπροστά στον έρωτα.
Η Ορέστεια, γεννημένη και μεγαλωμένη στην Αθήνα, στα χρόνια που η υπερπληροφόρηση είναι τόσο μια αναγκαιότητα, όσο και προσόν, η καλλιτέχνης δανείζεται και μεταλλάσει στη ζωγραφική της, στοιχεία από την Τέχνη της Δύσης, όπως η Ποπ - Αρτ, το Γκράφιτι, οι ψυχεδελικές αφίσες και τα Κόμικς και στρέφεται προς την Ανατολή παίρνοντας την χειρονομιακότητα και την πλούσια ανεξάντλητη αισθητική της, δημιουργώντας έργα ατμοσφαιρικά υπαινικτικά, που μοιάζει να συνδέουν το παλιό με το νέο, την παράδοση με τη Σύγχρονη Τέχνη και προβληματισμό.

  “ Μακρινά τοπία ”


 Η νέα έκθεση της Έρης  Σουρούνη αποτελείται από τρισδιάστατες κατασκευές -φωτεινά κουτιά, εμπνευσμένα από την τεχνική του Θέατρου Σκιών και την Ιαπωνική εικονογραφική παράδοση.
 Τα έργα αυτά δημιουργημένα από  απλά - φυσικά υλικά, όπως ξύλο , πανί και χαρτί, με φως εσωτερικό, ενσωματωμένο στο πίσω μέρος τους, αναδεικνύουν τις λεπταίσθητες αποχρώσεις του φυσικού τοπίου, μέσα από ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς, στις τρεις διαστάσεις! Θαλασσινά τοπία που αναδεικνύονται μέσα από μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα, κοντινά πλάνα ανάμεσα στους κορμούς και τα κλαδιά των δέντρων του Δάσους, Ομιχλώδη τοπία με έντονα ατμοσφαιρική απόδοση της κίνησης των νεφών, Ορεινοί όγκοι που καταλήγουν στη θάλασσα, Φυσικά φαινόμενα όπως ο Τυφώνας, η Ομίχλη ή το Φως που ξεπροβάλλουν απ’ το βάθος του ορίζοντα, είναι κάποια απ’ τα εικονογραφικά εκείνα στοιχεία, που συναρπάζουν και αποτελούν την πηγή έμπνευσης της καλλιτέχνιδας για να δημιουργήσει τα έργα αυτά σε απόλυτη αρμονία με το συναίσθημα και τις αισθήσεις.
Τόσο η χρωματική γκάμα των έργων, όσο και η σχεδιαστική απόδοση των μορφοπλαστικών στοιχείων τους, είναι σε αρμονία με την απόλυτη λιτότητα και με το ουσιώδες.

Πρόκειται για ένα είδος Σύγχρονης Εικαστικής Κατασκευής, με έντονες τις Ζωγραφικές αξίες, το οποίο συμπλέει με την παράδοση, προσδίδοντας της όμως νέο ύφος και χαρακτήρα.
 Για την καλλιτέχνιδα, σε αυτό το εικαστικό παιχνίδι μπορεί τελικά κανείς να διαβάσει αρμονίες που υπάρχουν στη φύση, οι οποίες  θα μπορούσαν εν δυνάμει, να ιδωθούν και ως  παράμετροι  πραγματοποιήσιμες στις σχέσεις που διέπουν την ίδια την κοινωνία.


Διάρκεια εκθέσεων:  από Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου  έως  Σάββατο 30 Μαρτίου 2013   Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις