Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις
Αστρολάβος artlife 11.01.11 - 05.02.11

Την Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011 εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος artlife» (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7221200, 4, φαξ: 210 7221304, ώρες λειτουργίας: Τετ. Σαβ. 10.00-15.00 Τρ. Πεμ. Παρ. 10.00-15.00 & 17.30-20.30, Κυρ.-Δευτ. κλειστά, www.astrolavos.gr, gallery@astrolavos.gr) η έκθεση γλυπτικών κατασκευών της Χριστίνας Δουζένη, με τίτλο: «Τα μικρά, τα μεγάλα» και η έκθεση κοσμήματος και design αντικειμένων του Αlexis Αdam με τίτλο: «ROUND ME».


Η Χριστίνα Δουζένη στη νέα ατομική της έκθεση, παρουσιάζει γλυπτά με κεντρικό θεματογραφικό άξονα, την παιδική μορφή. Τα αγάλματα αναπτύσσονται τώρα και καταλαμβάνουν τον χώρο που πραγματικά τους αναλογεί.
Ο κριτικός Τέχνης  Χάρης Καμπουρίδης, λέει για τη δουλειά της:
  «Πιο πολύ από τις προηγούμενες φορές τα γλυπτά της Δουζένη μου άρεσαν, με συγκίνησαν, μου μετέδωσαν ωραία συναισθήματα. Είναι αισιόδοξο να βλέπεις αυτή την καλλιτέχνιδα να συνεχίζει ασταμάτητα να ψάχνει και να προχωρά την τέχνη της, σε μια εποχή που ελάχιστοι νοιάζονται για ποιότητα, ηθική και ομορφιά.
   Η Δουζένη έχει πάλι ως κεντρικό θέμα της τις ανθρώπινες φόρμες, τα παιδάκια ιδιαίτερα, και τώρα τις απεικονίζει σε στάσεις πορτρέτου, στάσεις ωστόσο ζωντανές, σαν ενσταντανέ της καθημερινότητας, να απευθύνονται στον θεατή.
   Το πλαστικό λεξιλόγιο των έργων έχει αναπτυχθεί πολύ περισσότερο από τη τελευταία φορά, ο ανοξείδωτος χάλυβας αναπτύσσεται σε μεγαλύτερο όγκο στις τρεις διαστάσεις, με σκιές σχεδιαστικές στα ενδιάμεσα που κάνουν τα γλυπτά να πάλλονται στο χώρο. Δουλειά που εκτός από έμπνευση, κέφι και πειθαρχία απαιτεί και πολύμοχθο μεροκάματο  στο εργαστήριο, με τα σύνεργα του γλύπτη σε εγρήγορση. Τέχνη με ήθος και όραμα.
   Σε καθαρά αισθητικό επίπεδο τέλος, χαίρεσαι την κλασσική αρμονία που έχουν τα έργα αυτά, στις εσωτερικές τους αναλογίες όσο και στην κίνηση που προδιαθέτουν τριγύρω τους. Η Δουζένη κάνει γλυπτική με ρομαντικό παλμό κ ζωντάνια, χωρίς να παραιτείται διόλου από την κλασσική ομορφιά που στέρεη βρίσκεται στο υπόβαθρο της σύνθεσης». 

Ο Αlexis Αdam, με τη νέα ενότητα έργων του - κοσμήματα και design αντικείμενα – επιχειρεί να εξηγήσει τη διάσταση του χώρου. Χρησιμοποιώντας αρχέγονα υλικά, σίδερο-τσιμέντο και πρωτογονικές φόρμες, σφαίρα-τροχιά, μεταπλάθει τη χρονική διάρκεια σε σήματα του «εδώ».
Προσπαθεί εμμονικά σχεδόν, να δώσει ιδιαίτερα μέσω της συλλογής του ROUND ME (δαχτυλίδια), τη μεταφυσική διάσταση του ανθρώπου. Με τη «σκληρή» έκθεση αντικειμένων, με τον ίδιο τίτλο, συνδυάζει το παρελθόν και το μέλλον της φύσης του ανθρώπου μπροστά στη μεγαλοσύνη του μετάλλου και του μεταλλαγμένου σε τσιμέντο χώματος.
Όσο για τη λειτουργία και τον ρόλο του φωτός ο Αlexis Αdam για μια ακόμη φορά διατρανώνει την πίστη του στην αμετάβλητη τετράδα (ΦΩΣ-ΧΩΜΑ-ΑΕΡΑΣ-ΧΡΩΜΑ) της δύναμης, εναποθέτοντας τις ελπίδες κατανόησης του όλου σχήματος στην προσωπική δύναμη και γνώση του θεατή-μύστη! Κόσμημα που θυμίζει περισσότερο γλυπτό, αντικείμενο που διαθέτει ένα θεατρικό, σίγουρα μη-χρηστικό και συνάμα αναγκαίο για την αισθητική απόλαυση, χαρακτήρα.

Διάρκεια εκθέσεων: έως Σάββατο  5 Φεβρουαρίου 2011.    


   Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις