Πίσω στις τωρινές εκθέσεις
Αστρολάβος artlife 18.02.10 - 06.03.10
Πολλοί πιστεύουν ότι  ''όσο πιο λίγα λόγια, τόσο πιο δυνατά είναι τα σκίτσα''. Αυτό σίγουρα ισχύει για το καθημερινό σκίτσο του Ηλία Μακρή στην Καθημερινή που πολλές φορές λειτουργεί σαν το καυστικότερο ρεπορτάζ της ημέρας.

Κάποια από τα πιο ιδιαίτερα σκίτσα του, που σηματοδοτούν  μεγάλα γεγονότα των τελευταίων ετών και τα οποία χαρακτηρίζονται για την εικαστική τους δεινότητα και στέκονται διαχρονικά με το χιούμορ και το διεισδυτικό πνεύμα του δημιουργού τους, υπενθυμίζοντας μας γεγονότα που ακόμη και χωρίς την ύπαρξη λεζάντας μιλούν από..μόνα τους· επελέγησαν για να εκτεθούν εν είδη ατομικής έκθεσης, στον Αστρολάβο – artlife από την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2010 μέχρι το Σάββατο 6 Μαρτίου 2010.

Για την δουλειά του Μακρή ο Νίκος Ξυδάκης αναφέρει : ''…η γραφή του σκίτσου είναι ακριβής και σαφής, σχεδόν ρεαλιστική. Η ματιά του όμως το συνηθέστερο είναι έκκεντρη, λοξή, ανατρεπτική, σχεδόν υπερρεαλιστική. Εκεί που η εφημερίδα, ο αναγνώστης, ο πολίτης βλέπουν κανονικότητες ή έστω μια μικρή ρωγμή στην κανονικότητα, ο Μακρής δείχνει ένα ρήγμα…δείχνει το ψέμα, τη συμβατική αλήθεια, την υποκρισία, ακόμη και την εξαπάτηση, ακούσια ή εκούσια. Η αφαιρετική του γλώσσα του επιτρέπει να πει με ενάργεια και παρρησία ό,τι είναι δύσκολο  ή και αδύνατον να πουν οι ρεπόρτερ και ο αρθογράφος. Μπορεί να τα πει όλα χωρίς καν λόγια….''

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1956 στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική και χαρακτική στην Γερμανία. Από το 1981 ασχολείται επαγγελματικά με το σκίτσο.
Συνεργάστηκε με τις εφημερίδες το ΒΗΜΑ, Έθνος και πολλά περιοδικά.
Τα τελευταία 21 χρόνια σκιτσάρει στην εφημερίδα Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.
Έχει κυκλοφορήσει 5 λευκώματα με γελοιογραφίες. Το 2007 βραβεύτηκε με το βραβείο Μπότση για την προσφορά του στην δημοσιογραφία.   

 


   Πίσω στις τωρινές εκθέσεις