Πίσω στις τωρινές εκθέσεις
Αστρολάβος δεξαμενή 12.03.09 - 25.04.09

Ο Φαίδων Πατρικαλάκις αποτελεί ίσως μία από τις πλέον σημαντικές προσωπικότητες της Ελληνικής Τέχνης. Μορφή που θυμίζει ως πολυσχιδής καλλιτεχνική προσωπικότητα, με πρώτιστο το εικαστικό του έργο - κατάθεση στον πολιτισμό μας, το οποίο όμως συμπληρώνεται και από την ποιητική - λογοτεχνική του έκφραση· δεν μπορεί παρά να μας θυμίσει τις κορυφαίες μορφές των καλλιτεχνών της Γενειάς του ’30. Μαθητής της τέχνης της εποχής εκείνης και κυρίως των πρώτων Μοντερνιστών του Παρισιού, όπου έζησε, εξέθεσε και με τους οποίους συγχρωτίστηκε· εκφράζεται αυθεντικά, συνεχώς ανανεώνοντας το ύφος και τις αναζητήσεις του και παραμένοντας πάντα επίκαιρος και πρωτοποριακός.

Την Πέμπτη 12 Μαρτίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή” (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 10.30-14.00 & 18.00-21.00, Σάββατο: 10.30-15.00), η νέα ατομική έκθεση του καλλιτέχνη, με τίτλο: “Μουσική και μουσικοί”.
Ο καλλιτέχνης, που χρόνια τώρα αφήνει το στίγμα του στη σύγχρονη Ελληνική Τέχνη, παραμένοντας πιστός στην προσωπική, Πριμιτίφ γραφή του και ανανεώνοντας τα εκάστοτε αφηγηματικά και τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά της ζωγραφικής του ορμώμενος από ποικίλα βιωματικά ερεθίσματα· αφιερώνει τη νέα αυτή ατομική έκθεσή του, στη Μουσική. Στο γοητευτικό κόσμο της μουσικής, που τόσο πολύ έχει επηρεάσει τη ζωή του, καθώς και τη ζωγραφική του.
Πολλά από τα έργα της έκθεσης περιλαμβάνουν διαφορετικές ανθρώπινες μορφές, που κρατούν στα χέρια τους ένα είδος έγχορδου οργάνου, επινοημένου από αυτές τις ίδιες και τη φαντασία του καλλιτέχνη.
Φιγούρες μουσικών ανάμεσα από άλογα, κατάλευκα ποτάμια, μέσα σε κλειστά δωμάτια ή στην ύπαιθρο, κοντά σε εκκλησάκια με ολοστρόγγυλα δέντρα, δημιουργούν έναν εικαστικό – ποιητικό κόσμο σαγηνευτικό.
Αλλού πάλι, ανθρώπινες φιγούρες περισσότερο γήινες φλερτάρουν μεταξύ τους κρατώντας τεράστια μπουκέτα από λουλούδια απέναντι από ήρεμες θάλασσες, ενώ οι ουρανοί καλύπτονται από παραπονεμένα σύννεφα, σαν εκείνα τα ταξίδια που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν. Αεροπλανάκια πετούν ολόγυρα από πανύψηλους λόφους παρόμοιους με μουσικά όργανα, ενώ ολόγυρά τους αιωρούνται αριθμοί και γράμματα, ισόβιο υποκατάστατο μιας μυστηριακής γραφής.

Τοπία με ιδιαίτερα απόκρυφη διάθεση, εμπνευσμένα από πνευματικές αναζητήσεις και μουσικές καταστάσεις, συμπληρώνουν το σύνολο του εικαστικού του οράματος. Όχι μόνο στους περισσότερους από τους τελευταίους πίνακες του καλλιτέχνη, αλλά και σε γλυπτά φτιαγμένα από μπρούτζο και πηλό που θα παρουσιάζονται επίσης στην έκθεση· κυριαρχούν επίσης μορφές ή συνθέσεις με μουσικούς και μουσικά όργανα.
Τα χρώματα διαθέτουν τις εντάσεις και την ονειρικότητα των ήχων και οι ήχοι τη μαγεία και τη φαντασία των χρωμάτων και όπως φαίνεται δεν διαφέρουν από το ταυτόχρονο πέταγμα δύο πουλιών καθώς δημιουργούν την εντύπωση ότι είναι ένα.
Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα παρουσιαστεί το βιβλίο του καλλιτέχνη: “Η ζωγραφική της μουσικής και η μουσική της ζωγραφικής” από τις εκδόσεις Μανδραγόρας.

Διάρκεια έκθεσης: έως Σάββατο 4 Απριλίου 2009.

Η έκθεση του Φαίδωνα Πατρικαλάκι πήρε παράταση έως το Σάββατο 25 Απριλίου 2009.

   Πίσω στις τωρινές εκθέσεις