Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
Αστρολάβος δεξαμενή 06.11.08 - 29.11.08

Την Πέμπτη 6 Νοέμβρη, εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή" (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 10.30-14.00 & 18.00-21.00, Σάββατο: 10.30-15.00), η έκθεση ζωγραφικής της Μαρίβα Ζαχάρωφ με τίτλο: "Childhood Dreams " (στο κάτω επίπεδο της αίθουσας) και η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Ραλλάτου, με τίτλο: "San Francisco Series" (στο μεσαίο επίπεδο).


Μαρίβα Ζαχάρωφ

Μαρίβα Ζαχάρωφ

Μαρίβα Ζαχάρωφ


Βασίλης Ραλλάτος

Βασίλης Ραλλάτος

Βασίλης Ραλλάτος


Η Μαρίβα Ζαχάρωφ, με δυναμική εξπρεσσιονιστική γραφή, αλλά και χιούμορ προσεγγίζει θεματογραφικά τον κόσμο των παιδιών και των Ονείρων της Παιδικής Ηλικίας, σε μια έκθεση με αναφορές στα νεοπαραστατικά κινήματα του 20ου αιώνα αλλά και της σύγχρονης Τέχνης. Τα έργα χωρίζονται σε δύο ενότητες - στα έργα μεγάλων διαστάσεων, στα οποία η καλλιτέχνης επιδεικνύει με εμφατική, εκφραστική γραμμική προσέγγιση, την προσωπογραφία αρχικά και εν συνεχεία τη συνολική απόδοση των μορφών, καθώς και στα έργα μικρών διαστάσεων, στα οποία οι πολυποίκιλες χρωματικές εντάσεις, σε συνδυασμό με το collage και το assemblage, λειτουργούν ως κυρίαρχα τεχνοτροπικά μέσα για τη δημιουργία της περισσότερο κολορίστικης αίσθησης των ζωγραφικών παιγνίων, που συνάδουν απόλυτα με μια διάθεση άλλοτε πιο εύθυμης και άλλοτε πιο πικρής προσέγγισης της θεματικής τους. Η οξύνοια του χιούμορ και της κριτικής διάθεσης με την οποία η καλλιτέχνης αποδίδει τον κόσμο των παιδιών, θυμίζει εύγλωττα αντιστοίχως παρεμφερείς ή εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις του ίδιου αυτού κόσμου, από σπουδαίους καλλιτέχνες διαφορετικών εποχών, από την Αναγέννηση και το Μπαρόκ, έως τον 20ο αιώνα και τις μέρες μας. Οι αδρές γραμμές του κάρβουνου επάνω στον καμβά, η εμμονή της καλλιτέχνιδας στο άσπρο-μαύρο και στη σχεδιαστική, στοιβαρή δομή των έργων, που βασίζονται σε απλά συνθετικά μοτίβα, η σχεδιαστική καθαρότητα και σαφήνεια και η επιμέρους χρήση του κόκκινου χρώματος, σαν άλλο σινιάλο κορυφώσεων ? μιλούν θα έλεγε κανείς με βασικό άξονα-όχημα μετάβασης την εικαστική δραματουργία, για θέματα κοινωνικοπολιτικά και πανανθρώπινα. Θέματα από τα οποία ανακύπτουν, κρυφοί πόθοι, παιδικές αναμνήσεις και όνειρα. Η ευτυχία ή η δυστυχία των παιδιών των σύγχρονων δυτικών κοινωνιών και η ευτυχία ή η δυστυχία των παιδιών του Τρίτου Κόσμου. Η ανεμελιά και ο πόνος μαζί, η ευμάρεια και η ψυχική αποξένωση. Η καλλιτέχνης στα έργα αυτά, δεν επιθυμεί απλά να εντείνει το δράμα και την ένταση των μορφών, αλλά να τονίσει τον κίνδυνο που εγκυμονεί η απάθεια και η αδιαφορία απέναντι στα παιδιά και τα προβλήματά τους. Όπως αναφέρει η ίδια: «Ένα παιδί που μεγαλώνει με τις τεχνολογικές και υλικές ανέσεις μιας Δυτικής Κοινωνίας δεν έχει τις ίδιες ανησυχίες, ούτε τα ίδια όνειρα με ένα παιδί που μεγαλώνει στον Τρίτο Κόσμο. Δεν αντιμετωπίζουν όλα τα παιδιά τα ίδια προβλήματα, ούτε αντιλαμβάνονται με τον ίδιο τρόπο την ευτυχία. Όλα όμως δικαιούνται να την απολαύσουν και να ζήσουν αξιοπρεπώς.» Με ένταση, αλλά και χιούμορ και γλυκύτητα μαζί, η Μαρίβα Ζαχάρωφ προσεγγίζει τον κόσμο των παιδιών και με τον πλέον εικαστικό τρόπο, ανιστορεί την καθημερινότητα των δύο κόσμων, των με τόσες αντιθέσεις, αλλά και των τόσο κοινών αναγκών και επιθυμιών.


Μαρίβα Ζαχάρωφ

Μαρίβα Ζαχάρωφ

Μαρίβα Ζαχάρωφ


Μαρίβα Ζαχάρωφ

Μαρίβα Ζαχάρωφ

Μαρίβα Ζαχάρωφ


Την ίδια περίοδο, στο μεσαίο επίπεδο της γκαλερί, ο Βασίλης Ραλλάτος παρουσιάζει την ατομική έκθεση φωτογραφίας με τίτλο: "San Francisco Series". Πρόκειται για μια φωτογραφική μελέτη του αστικού τοπίου, μέσω της οποίας τίθενται τα ερωτήματα: Τι είναι αυτό που βλέπουμε στον έξω κόσμο και με ποιον τρόπο επεξεργαζόμαστε στην καθημερινότητά μας την πληθώρα των πληροφοριών; Μπορεί μια φαινομενικά συνηθισμένη εικόνα να κρύβει διφορούμενα και περίπλοκα μηνύματα, που όμως η σκληρή πραγματικότητα δεν επιτρέπει συχνά να τα δούμε; Η σειρά αυτή των φωτογραφιών, παρουσιάζεται σε μονές εικόνες, δίπτυχα και τρίπτυχα. Τα διαφορετικά μέρη συνδέονται αλλά και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, ξεχωρίζοντας οπτικά από μία γεωμετρική, σχεδόν σαν κολάζ, διάταξη του αστικού τοπίου, στον χώρο. Η ιδέα της φωτογραφικής επιφάνειας τονίζεται από μία και μόνο λήψη. Σαν δηλαδή να αντικαθίσταται η ψευδαίσθηση του βάθους της φωτογραφίας με ένα επίπεδο κολάζ αποτελούμενο από διαφορετικά έγχρωμα κομμάτια τοποθετημένα σε ξεκάθαρα ορισμένα μοτίβα. Το συγκεκριμένο φωτογραφικό στυλ τονίζει και υπερβάλλει την οπτική ένταση μεταξύ της φυσικής όψης της εικόνας και της εικονογραφημένης υπόστασής της. Αφού φιλτραριστεί μέσα από το προσωπικό ιδίωμα, το σύνηθες μετατρέπεται σε πολυεπίπεδο και διφορούμενο.

Αυτή η πολυπλοκότητα και ασάφεια χαρακτηρίζουν - κατά μία έννοια - το ασυμβίβαστο Σαν Φρανσίσκο, μία πόλη όπου συνυπάρχουν ο ρεαλισμός και η αφαίρεση. Η ντοκυμαντερίστικη ατμόσφαιρα ενός εναλλακτικού κόσμου, ο οποίος θέτει ερωτήματα σε σχέση με τις απόψεις μας για την πραγματικότητα. Κάτι παραπάνω από μια συνηθισμένη μεγαλούπολη, το Σαν Φρανσίσκο, ένα πολυμορφικό μωσαϊκό πολιτισμών, στο οποίο Εθνότητες και κοινότητες κατά τη διάρκεια της σύντομης ιστορικής συγχώνευσής του δημιούργησαν μία μοναδικά κοινωνικά φιλελεύθερη, καλλιτεχνική και τεχνολογική μητρόπολη, στην οποία όμως η ομορφιά του δυτικού κόσμου έρχεται σε αντιπαράθεση με τα αυξανόμενα νούμερα αστέγων, αλλά και την ανεξέλεγκτη εμπορευματοποίηση, το φως σε αντιπαράθεση με τη σκιά, η γεωμετρική τάξη, με το χάος, ο ρεαλισμός, με την αφαίρεση. Εμπνευσμένος από αυτές τις αντιθέσεις ο Βασίλης Ραλλάτος, χρησιμοποιεί το τοπίο της πόλης στην οποία ζει τα τελευταία χρόνια, ως καμβά για την καλλιέργεια των καλλιτεχνικών του ανησυχιών και των φωτογραφικών πειραματισμών του.

Πρόκειται για μία τετραετή μελέτη - φιλμ και ψηφιακών μέσων -, με επιρροές από
"φωτογράφους δρόμων" και από την εμπειρία του ως graphic designer, αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα, από την καλλιτεχνική οπτική, την συναισθηματική ευαισθησία και τη βιωματική σύνδεση, του καλλιτέχνη-φωτογράφου, με την ποιητική της πόλης και των ανθρώπων, στην οποία έχει επιλέξει να ζει.

Η έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Ραλλάτου, παρουσιάζεται στα πλαίσια του Μήνα Φωτογραφίας Athens Photo Festival 2008

Διάρκεια εκθέσεων: έως Σάββατο 29 Νοέμβρη 2008

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Athens Photo Festival 2008 επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Τσάμη Καρατάσου 15, 117 42, Αθήνα, Τ 210 9210545, Ε desk@hcp.gr, S: www.photofestival.gr )

Βασίλης Ραλλάτος

Βασίλης Ραλλάτος

Βασίλης Ραλλάτος

Βασίλης Ραλλάτος

Βασίλης Ραλλάτος

Βασίλης Ραλλάτος


   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις