Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
Αστρολάβος artlife 14.10.08 - 03.11.08

Την Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης " ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife" (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7221200, 4, fax: 210 7221304, ωράριο λειτουργίας: Δευ-Τετ-Σαβ: 11-15.00, Τρ-Πεμ-Παρ: 11.00-20.30, www.astrolavos.gr), η νέα ατομική έκθεση φωτογραφίας της Τίτας Μπονάτσου με τίτλο: "Woma-N-ature". H Γυναίκα ως θεματογραφικός κεντρικός άξονας αυτής της ενότητας δουλειάς της φωτογράφου, που εδώ προσεγγίζεται με έμφαση στη Γυναικεία της φύση ή η ίδια η Φύση που προσεγγίζεται από μια γυναικεία ματιά πίσω απ' το φωτογραφικό φακό· συγκεράσονται σε έναν ανοιχτό διάλογο στα έργα-φωτογραφίες της έκθεσης.

Τρεις βασικές ενότητες, ξεχωριστές, αλλά με κοινό θεματικό κέντρο το δίπολο Γυναίκα - Φύση, απαρτίζουν την παρούσα έκθεση. Στην πρώτη ενότητα, η καλλιτέχνης δημιουργεί φωτογραφικά πολύπτυχα, τα οποία ονομάζει «Σε τρεις στιγμές». Πραγματεύεται την ακινητοποίηση του χρόνου, της στιγμής, της κίνησης. Μέσα απ' την αποτύπωση του στιγμιαίου μεν χρόνου όπως αυτός αντικατοπτρίζεται στην κίνηση των σωμάτων που καταγράφει ο φακός, σε διαφορετικές στιγμές, φάσεις. Εικόνες τις οποίες το ανθρώπινο βλέμμα τις προσπερνά, σε αντίθεση με το φακό που τις καταγράφει και τις αποτυπώνει καρέ-καρέ, ερωτοτροπώντας με το φως και τη σκιά, τη γλυπτικότητα των όγκων, το γήινο και το αέρινο στοιχείο, τη σχηματοποίηση και την ελευθερία. Στη δεύτερη ενότητα, η καλλιτέχνης αντιπαραβάλλει τη γυναικεία μορφή με το φυσικό ή ενίοτε αστικό τοπίο, επίσης σε δίπτυχες ή τρίπτυχες φωτογραφικές συνθέσεις. Ένα γυναικείο πορτρέτο αντιπαραβάλλεται με το close-up σ' ένα ανθισμένο ρόδο. Το κόκκινο χρώμα στα μισάνοιχτα χείλη του μοντέλου, σ' ένα διάλογο με το κατακόκκινο ανθισμένο λουλούδι. Η γυναικεία φύση, σε διάλογο με το γήινο, αέρινο, άγονο ή γόνιμο φόντο των στοιχείων της φύσης. Η καλλιτέχνης καταγράφει το φως ως αόρατο, άυλο μέσο, ως τη μόνη υπαρκτή διάσταση στο χωροχρόνο, καθώς αυτό θωπεύει την απαλότητα ενός ρόδου, διαπερνά τις πτυχώσεις ενός φορέματος που μετακινείται ανεπαίσθητα από τα μόρια του ανέμου ή λάμπει στη μελαγχολία ενός κοριτσίστικου βλέμματος. Στην τρίτη τέλος ενότητα αυτής της δουλειάς, το τοπίο ως βασικός θεματικός άξονας των έργων, προσεγγίζεται μέσ' απ' τη γυναικεία ευαίσθητη ματιά πίσω απ' το φωτογραφικό φακό. Λουλούδια, καταρράκτες, ουρανοί, θάλασσες, τοπία ερήμου, είναι απλά οι αφορμές για να γίνει ένας διάλογος της φωτογράφου, σε σχέση με το χρώμα, το φως και τη σκιά, το άσπρο, το μαύρο και τις διαφορετικές τονικότητες του γκρι, καθώς και τις φόρμες, τη γεωμετρία, το συγκεκριμένο και το αφηρημένο, την καθαρότητα ή το φλουτάρισμα στη φωτογραφίας. Όλα στο μέτρο του αναγκαίου για ν' αποδοθεί η αίσθηση, το συναίσθημα, η πραγματικότητα ενός κόσμου βαθιά προσωπικού αόρατου και ορατού συνάμα, μα πάνω απ' όλα υπαρκτού στο πλαίσιο των φαντασιακών αναζητήσεων της καλλιτέχνιδας-φωτογράφου.

H έκθεση " Woma-N-ature " της Τίτας Μπονάτσου παρουσιάζεται στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008.
Διάρκεια έκθεσης: έως Δευτέρα 3 Νοέμβρη 2008.

(Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Athens Photo Festival 2008 επικοινωνήστε με το Ελληνικό Κέντρο Φωτογραφίας, Τσάμη Καρατάσου 15, 117 42, Αθήνα, Τ 210 9210545, Ε desk@hcp.gr, S: www.photofestival.gr )   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις