Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
Αστρολάβος artlife 29.01.08 - 23.02.08


Την Τρίτη 29 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife " ( (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, ώρες λειτουργίας: Δε.Τετ.Σαβ. 11.00-15.00 και Τρ.Πεμ.Παρ. 11.00-20.30, τηλ: 210 7221200, 4, fax : 210 7221304, www . astrolavos . gr ), έκθεση γλυπτικών κατασκευών από ανοξείδωτο χάλυβα της Χριστίνας Δουζένη , με τίτλο: "Θεοί και Θεατές" .

Στη νέα αυτή ενότητα δουλειάς της, η καλλιτέχνης παρουσιάζει ολόγλυφα και ανάγλυφα γλυπτά, σε μικρές ή και φυσικές διαστάσεις, με βασικό θεματογραφικό άξονα ανθρώπινες μορφές μεμονωμένες ή ενσωματωμένες σε πιο σύνθετα εικονογραφικά μοτίβα, εξεικονίσεις μυθολογικών κυρίως σκηνών. Συνθέσεις που παραπέμπουν έμμεσα ή άμεσα, από τη μορφοπλασία των φιγούρων και της σύνθεσής τους έως τους ίδιους τους τίτλους των έργων στα γλυπτά ή στις ανάγλυφες παραστάσεις της κλασικής αρχαιοελληνικής και ρωμαϊκή ς περιόδου, τα οποία βέβαια προσεγγίζονται και αποδίδονται με ένα πολύ σύγχρονο τρόπο από την καλλιτέχνιδα, τόσο λόγω του υλικού, του μέσου που χρησιμοποιεί, όσο και λόγω του τρόπου με τον οποίο το δουλεύει.

Ο ανοξείδωτος χάλυβας είναι ένα υλικό με ιδιαίτερες φυσικές ιδιότητες που δίνει τη δυνατότητα στον καλλιτέχνη να μεταφέρει με αρκετή ακρίβεια το εκάστοτε σχέδιο, ενώ παράλληλα τα έργα-γλυπτά μπορεί να κυμαίνονται σε μεγάλες διαστάσεις, χωρίς το βάρος και την ογκυρότητα των παραδοσιακών υλικών γλυπτικής (μάρμαρο, μπρούτζος, ξύλο). Η κατεργασία του με το πλάσμα για την κοπή και το tig για τη συγκόλληση και η τελική επεξεργασία του με τον τροχό, δημιουργούν στο στιβαρό και λαμπερό αυτό υλικό, τις απαραίτητες για την καλλιτέχνιδα φωτοσκιάσεις, εγκοπές και εσοχές ή προεξοχές, τα καψίματα και τις ατέλειες εκείνες που κάνουν τη μεταλλική ύλη να μοιάζει πιο ανθρώπινη, αλλά και πιο ενδιαφέρουσα εικαστικά, καθώς αποκτά χρωματικές τονικότητες και πολυεπιπεδότητα. Οι αντανακλάσεις του φωτός και τα διαφορετικά χρώματα που οι μεταλλικές επιφάνειες παίρνουν από το περιβάλλον ανάλογα την ώρα και τον τρόπο που εκτίθεται το έργο, δημιουργούν στο θεατή τις διαφορετικές του εικόνες.

Οι τίτλοι των έργων: " Angelo ", " Pecore ", " Seduta ", " Hermes ", " Copia autuno ", " Biciclette ", " Seduta blu ", μεταφέρουν κυρίως ψυχικές διαθέσεις και εντάσεις και λιγότερο την αίσθηση της πραγματικότητας. Άλλωστε η ίδια η καλλιτέχνης τόσο στην μυθολογική θεματολογία της, όσο και στις πιο σύγχρονες αναπλάσεις γυναικείων κυρίως μορφών, ενδιαφέρεται περισσότερο για την εικαστική εξιδανίκευση των μορφών και την εσωτερική τους αλήθεια, παρά για μια επίπλαστη εξωτερική αληθοφάνεια. Επιθυμία της να δημιουργεί έργα που να προσφέρουν μια θετική εσωτερική λάμψη.

Διάρκεια έκθεσης: έως 23 Φεβρουαρίου 2008.   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις