
Νίκος Εγγονόπουλος
|
Νίκος Εγγονόπουλος |
Νίκος Εγγονόπουλος |
Οι εικαστικοί διάλογοι μεταξύ σημαντικών καλλιτεχνών διαφορετικών γενιών ή εποχών, ήταν ανέκαθεν άκρως ενδιαφέροντες. Η έκθεση με τίτλο : " Υπερρεαλιστικές εικαστικές αναφορές, Νίκος Εγγονόπουλος - Νάνος Βαλαωρίτης " , με έργα του Νίκου Εγγονόπουλου και σχέδια του Νάνου Βαλαωρίτη , που εγκαινιάζεται την Τρίτη 6 Νοέμβρίου στην Αίθουσα Τέχνης " Αστρολάβος artlife " (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, ώρες λειτουργίας: Δε.Τετ.Σαβ. 11.00-15.00 και Τρ.Πεμ.Παρ. 11.00-20.30, τηλ: 210 7221200, 4, fax : 210 7221304, www . astrolavos . gr ), έρχεται να φωτίσει πιθανές ομοιότητες και διαφορές, κοινούς τόπους αλλά και διαφορετικές προσεγγίσεις, του Υπερρεαλιστικού κινήματος, μέσ' από μια παράλληλη προβολή έργων των δύο κορυφαίων αυτών υπερρεαλιστών δημιουργών.
Ζωγράφος και ποιητής ο Νίκος Εγγονόπουλος, ποιητής, λογοτέχνης και εικαστικός ο Νάνος Βαλαωρίτης? έρχονται σε διαφορετικές εποχές και μέσα από διαφορετικές πορείες να μας υπενθυμίσουν την ολότητα της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Για τους δύο σπουδαίους αυτούς ανθρώπους του πνεύματος, η έκφραση, λογοτεχνική - ποιητική ή εικαστική, αποτελεί διαφορετική έκφανση της ίδιας της έμπνευσης και μέσ' από το πολυδιάστατο έργο τους, έρχονται να μας υπενθυμίσουν ότι δεν υπάρχουν σύνορα στον τρόπο που ένας δημιουργός - καλλιτέχνης μπορεί να εκφραστεί.
Η συγκεκριμένη φιλοσοφία και προσέγγιση της Τέχνης, υπήρξε άλλωστε βασική πεποίθηση και αρχή των περισσοτέρων κορυφαίων ξένων υπερρεαλιστών των αρχών του 20 ου αιώνα, των οποίων οι επιρροές στιγμάτισαν τη μετάβαση του ενδιαφέροντος του Ν. Εγγονόπουλου από τη Βυζαντινή τέχνη και ζωγραφική, στον Υπερρεαλισμό, καθώς και την απαρχή της εικαστικής δημιουργίας παράλληλα με την ποιητική, για τον Ν. Βαλαωρίτη.
Τα σχέδια του Ν. Βαλαωρίτη, που παρουσιάζονται στην έκθεση αυτή, είναι έργα του των τελευταίων ετών και αποτελούν συνέχεια, του από τα μέσα ήδη της δεκαετίας του 1950, εικαστικού του έργου. Στη θεματογραφία των έργων αυτών, κυριαρχούν τα Μυθολογικά θέματα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ενέπνευσαν και πλήθος έργων του Ν. Εγγονόπουλου, κάποια εκ των οποίων θα παρουσιαστούν επίσης στην έκθεση αυτή.
Οι δύο δημιουργοί, με το διαφορετικό, εντελώς προσωπικό του ύφος ο καθένας, αναπαράγουν το ποιητικό - υπερρεαλιστικό υπόστρωμα της ίδιας θεματολογίας, σε διαφορετικές εποχές ο καθένας. Στο πλαίσιο μιας παράλληλης όμως έμπνευσης, τα έργα που δημιουργήθηκαν τελικά, αποτελούν ίσως ένα παράλληλο - ανάλογο σύμπαν, που υφίσταται κάτω από το άστρο του Υπερρεαλισμού, της Ποίησης και της Ελληνικής Μυθολογίας.
Με την τεχνοτροπία του Εγγονόπουλου να περνάει από ένα βυζαντινίζοντα (κάπως μπαρόκ) φορμαλισμό, έντονη θεατρικότητα και κάποιο υπολανθάνον χιούμορ, στα έργα του Βαλαωρίτη, ο οποίος εκφράζεται μέσα από μια αυθεντική ναΐφ γραφή και κύριο άξονα του ύφους του τη σχεδιαστική λιτότητα? είναι ενδιαφέρον να ψάξει κανείς και για άλλες πιθανές συγγένειες, πέραν των κοινών θεματογραφικών αναφορών και φυσικά του κοινού υπερρεαλιστικού ύφους.
Στυλιστικές ομοιότητες και διαφορές, αλλά και τα ονόματα από μόνα τους των δύο κορυφαίων δημιουργών, των οποίων συχνά το εικαστικό - ποιητικό έργο δεν εκτιμήθηκε επαρκώς στην εποχή του, κάνουν την έκθεση αυτή ενδιαφέρουσα τόσο προς το πιο μυημένο στα εικαστικά, όσο και στο πιο αμύητο φιλότεχνο κοινό.

Νάνος Βαλαωρίτης
|
Νάνος Βαλαωρίτης |
Νάνος Βαλαωρίτης |
 Άρτεμις Μακρίδου |
Άρτεμις Μακρίδου
|
Άρτεμις Μακρίδου
|
Την ίδια περίοδο στο art - shop της γκαλερί θα εκτίθενται καλλιτεχνικά κοσμήματα και αξεσουάρ της Άρτεμις Μακρίδου φτιαγμένα από μαλλί και μετάξι, σε μία έκθεση με τίτλο: " Feel Filz ".
Ο τίτλος της έκθεσης σκιαγραφεί την τεχνική με την οποία η καλλιτέχνης δημιουργεί τα αντικείμενα αυτά. Filz , felt , feutre , τσόχα είναι το υλικό - η τεχνική του να μεταμορφώνεις το μαλλί σε πανί, σε ύφασμα, χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό, με μοναδικό εργαλείο τα χέρια σου.
Οι ζωικές ίνες του μαλλιού - ένα υλικό της φύσης - , συμπιέζονται σε μία επιφάνεια που μπορεί να καμπυλωθεί γλυπτικά, να τυλίξει το κενό, να του δώσει μορφή. Η πανάρχαια αυτή τεχνική που επί χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούσαν οι νομάδες της Ασίας για να κατασκευάζουν τα καταλύματα και την ένδυσή τους, μπήκε πλέον στο ευρωπαϊκό σπίτι.
Πολλές γυναίκες καλλιτέχνιδες, επιλέγουν το μαλλί ως υλικό εύπλαστο, ομοιογενές και ανθεκτικό και με την τεχνική του " filz ", ως πράξη φροντίδας και αγάπης, δημιουργούν έργα και αντικείμενα που στολίζουν, ενώ παράλληλα παρέχουν προστασία και ζεστασιά.
Στην έκθεση της αυτή, η Άρτεμις Μακρίδου, παρουσιάζει μάλλινα κοσμήματα, φουλάρια, εσάρπες και κασκόλ για άντρες, γυναίκες και παιδιά, με θεματογραφία που ποικίλει και σχέδια που δηλώνουν την έμπνευσή της από μοτίβα του φυτικού βασιλείου, έως αξεσουάρ των οποίων το σχέδιο έχει προκύψει από τις επιρροές της καλλιτέχνιδας από τα έργα σπουδαίων δημιουργών της παγκόσμιας ιστορίας της τέχνης.
Διάρκεια έκθεσης: έως 1 Δεκεμβρίου 2007

Άρτεμις Μακρίδου |

Άρτεμις Μακρίδου
|