Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
Αστρολάβος δεξαμενή 27.09.07 - 20.10.07

Χορηγός επικοινωνίας:Την Πέμπτη 27 Σεπτέμβρη εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ - Δεξαμενή» (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, ώρες λειτουργίας: Τρ-Παρ 10.30-14.00 κ' 18.00-21.00, Σαβ 10.30-14.30, www . astrolavos . gr ), η έκθεση ζωγραφικής και installation της Σταματίνας Ντούτσουλη , με τίτλο : «Νύκτα Κυνόεσσα» (στο μεσαίο επίπεδο) και η έκθεση κατασκευών της Μαρίνας Μαραβελάκη , με τίτλο: " Good Morning Athens !" (στο κάτω επίπεδο της αίθουσας).


Σταματίνα Ντούτσουλη

Σταματίνα Ντούτσουλη

Τα έργα της Σταματίνας Ντούτσουλη , έργα μεγάλων κυρίως διαστάσεων σε χαρτί, δεσπόζουν στο χώρο με τα έντονα φλούο κίτρινα και κόκκινα χρώματα που κατακλύζουν το φόντο των συνθέσεων και το αιχμηρό σχέδιο με σινική μελάνη, δημιουργώντας εικόνες μαγικές-ονειρικές. Παραμύθια με περίεργα, τερατόμορφα όντα, μισοί άνθρωποι-μισά ζώα, κοιτούν με βλέμμα ψυχρό, φαινομενικά απλανές που επικεντρώνεται στο κενό ή στο άπειρο.

Η καλλιτέχνης επισύρει τη μέγιστη δυνατή νηφαλιότητα νου και ψυχής, για να μιλήσει σε πρώτο ενικό πρόσωπο για όνειρα και εφιάλτες, βιωμένα σε πραγματικές ή ενύπνιες καταστάσεις. Μια αφήγηση κατ' αρχήν αυστηρά προσωπική, με ρευστά και αδιευκρίνιστα τα όρια, πότε το βίωμα είναι πραγματικό και πότε έρχεται από τον κόσμο των ιδεών και του υποσυνειδήτου. Η πρόθεση τα προσωπικά συναισθήματα και τα προσωπικά βιώματα να ξεφύγουν από τη σφαίρα του προσωπικού και να μιλήσουν, να εκφράσουν τους περισσότερους? επιτυγχάνεται.

Μέσα από εικόνες δισυπόστατες, μη ξεκάθαρες, τα προσφιλή μοτίβα της καλλιτέχνιδας έρχονται και επανέρχονται βασανιστικά έως ότου τολμήσει κανείς να μπει στον κόσμο τους. Ανθρωπόμορφα ζώα ή υβριδικές μεταλλάξεις ανθρώπου με κεφάλι ζώου, μορφές με περίεργες γκριμάτσες, χωρίς πρόσωπο ή με πρόσωπα των οποίων τα χαρακτηριστικά εσκεμμένα έχουν καλυφθεί ή επιζωγραφιστεί με δυσανάγνωστες γραφές, μουτζούρες ή σκιές? οι ήρωες των έργων της καλλιτέχνιδας, κάτω από περίεργες γωνίες οράσεως ιδωμένοι, αποτελούν οπτικούς γρίφους. Έντονα εξπρεσιονιστικές μορφές, εκφράζουν άλλοτε φόβο, τρόμο, χλευασμό, έντονο σκεπτικισμό-προβληματισμό ή ενίοτε μια παγερή ψυχρότητα, παντελή έλλειψη - απουσία συναισθήματος, μέσα από λευκά σαν μούμιες σβησμένα, αχαρακτήριστα πρόσωπα. Η ηλεκτρική λάμπα, γυμνή, α-περίτεχνη επιβάλει το ίδιο βασανιστικό φως όπως και το χρώμα, χρώμα-πυρετός, που χρησιμοποιεί η δημιουργός όταν ξεφεύγει από την απόλυτη διχρωμία του άσπρου-μαύρου. Το σχέδιο ισότιμα κυριαρχεί καθώς η πένα σαν καλέμι χαράσσει στο χαρτί με οξύτητα τα περιγράμματα από τα οποία αναδύονται οι μορφές. Όλα στα άκρα - χρώμα και σχέδιο.

Υπερβολικές εντάσεις αλλά και υπερβολική απλότητα, συνδυάζονται για να εκφράσουν έναν ακραίο κόσμο συναισθημάτων και αισθήσεων.


Σταματίνα Ντούτσουλη

Σταματίνα Ντούτσουλη

 


Μαρίνα Μαραβελάκη

Μαρίνα Μαραβελάκη

Η Μαρίνα Μαραβελάκη (στο κάτω επίπεδο της Αίθουσας) παρουσιάζει έργα-κατασκευές μεγάλων διαστάσεων, μικτής τεχνικής, με βάση το επεξεργασμένο, επιζωγραφισμένο ξύλο και τον πολυεστέρα. Βασικός θεματογραφικός άξονας της νέας αυτής ατομικής της έκθεσης, η Πόλη και τα Τοπία Πόλεων. Με εξπρεσιονιστική γραφή-προσέγγιση του εκάστοτε θέματός της, η Μαραβελάκη αποδομεί και αναδιαμορφώνει τα σύγχρονα τοπία πόλεων με βάση δυναμικούς άξονες και αιχμηρές απολήξεις, που βρίσκουν την κορύφωσή τους μέσα από οξυγώνιες συνθέσεις.

H καλλιτέχνις αναφερόμενη στην πρόσφατη αυτή ενότητα έργων της με τίτλο:
" Good Morning Athens !" , λέει:

«.Ένας νωχελικός περίπατος εικόνων, αστικών εμπειριών που διαμορφώνουν ένα παιχνίδι εναλλαγής εποχών, ημερών και μηνών μέσα από τη χρήση γεωμετρικών αλλά και οργανικών αρχιτεκτονικών στοιχείων. Ενδείξεις ζωής με αντικείμενα που τονίζουν τη διαφορετική λειτουργία του κάθε κτιρίου, σε διαφορετικές φάσεις του χρόνου. Τάση για ανύψωση και καθήλωση. Αντιπαραθέσεις υλικών και συμβόλων. Χαρακτήρας ονειρικός και οργανωτικός συγχρόνως. Μια αναζήτηση στα μονοπάτια του αστικού χώρου που παραπέμπει σε ένα μυστικιστικό χαρακτήρα του κτιρίου - της πόλης. Ατμόσφαιρα δυναμική που απορρέει από την οξυκόρυφη αναπαράσταση των κτιρίων με το μνημειακό χαρακτήρα και την αυστηρή σχεδιαστική τους απόδοση, αλλά και τη λυρική, ατμοσφαιρική συνάμα προσέγγισή τους που πηγάζει από τη θερμή χρωματική παλέτα και τις διαφάνειες των υλικών. Μια ιστορία χωρίς τέλος που χαρακτηρίζεται από πειραματισμό, οπτικές οφθαλμαπάτες, διαδοχές αρχιτεκτονικών ρυθμών, αλλά και μουσικότητα. Η φιλοσοφία της αλλαγής, που αντικατοπτρίζεται στα κτίρια, υπονοεί το παρελθόν που μεταβάλλεται στο παρόν και το μέλλον σαν ένας καθρέπτης της φύσης και της ζωής μας.

Good Morning Athens ! - Good Night Athens !

Εικόνες της Αθήνας κατά την διάρκεια της ημέρας και της νύχτας

Εικόνες της Αθήνας σε διαφορετικές εποχές, μέρες και μήνες

Εικόνες της Αθήνας μέσα από τα κτίριά της

Εικόνες της Αθήνας μέσα από τα μάτια μου

Εικόνες της Αθήνας όπως τη ζω και την έζησα

Εικόνες της Αθήνας σαν ιδέα μιας αναγέννησης πολιτιστικών συμβόλων

Εικόνες της Αθήνας που αναβιώνουν μια περίοδο αναζητήσεων και πειραματισμών

Εικόνες της Αθήνας όπως την ονειρεύομαι.»


Μαρίνα Μαραβελάκη

Μαρίνα Μαραβελάκη


Διάρκεια έκθεσης έως: 20 Οκτωβρίου 2007.

   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις