Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
Αστρολάβος artlife 22.05.07 - 12.06.07

Την Τρίτη 22 Μαΐου 2007 εγκαινιάζονται στην αίθουσα τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife " (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7221200, 4, φαξ: 210 7221304, www . astrolavos . gr , ωραρ. λειτ: Δευτ. Τετ. Σαβ. 10.00 - 15.00, Τρ . Πεμ. Παρ.: 11.00 - 20.30μμ), δύο εκθέσεις, η έκθεση character design των Valia & Nikiforos , με τίτλο: « Peace of mind » και η έκθεση κατασκευών του Γιάννη Σίνη , με τίτλο : « Absent Body ».

To « Peace of mind » είναι ένα σύγχρονο character design and art project . Ζωγραφική, σχέδια στο χέρι, κινούμενη εικόνα ( animation ), φωτογραφία, κάρτες και κουκλάκια, υπάρχουν σαν ανεξάρτητα κομμάτια και σαν ένα ενιαίο έργο τέχνης. Οι ζωγραφισμένοι αλλά και οι τρισδιάστατοι, διαφόρων μεγεθών χαρακτήρες των έργων, ζουν δημιουργώντας στο χώρο μία αίσθηση αληθινής και απροσδόκητης παρουσίας. Ο σχεδιασμός τους έχει να κάνει λιγότερο με την κλασσική άποψη της ανατομίας, της πόζας και της έκφρασης, και περισσότερο με μία " homemade " αισθητική.

Το ελεύθερο σχέδιο στο χέρι, έχει σκοπό να συλλάβει την αυθόρμητη προσωπική διάθεση των καλλιτεχνών και να δημιουργήσει ατελείς και γι'αυτό ιδιαίτερα εκφραστικά ζωντανούς κόσμους και χαρακτήρες. Οι δισδιάστατες φιγούρες του animation κρατούν την ισορροπία ανάμεσα στην οπτική και τη λεκτική γλώσσα επικοινωνίας. Τα κουκλάκια είναι πιο διαδραστικά και κοινωνικά, κάθονται στο σπίτι και μας κάνουν παρέα. Οι μίνιμαλ φωτογραφίες της φύσης και τα ποιητικά μονόστιχα, παραπέμπουν σε έννοιες, οι οποίες συχνά, μας διαφεύγουν.

Τα έργα των v & n λειτουργούν ως επικοινωνιακό μέσο. Απλό, αθώο και μινιμαλιστικό, το « Peace of mind » εκφράζει τις ιδέες των δημιουργών του, που μέσω μιας συμβολικής τέχνης χαμηλών τόνων, σκοπό έχουν να προτείνουν ένα αισιόδοξο μήνυμα για τον άνθρωπο. Η τυπική απλότητα των έργων, αντίθετα με τα μηνύματά τους, παραπέμπει σε μία παιδική θεώρηση των πραγμάτων. Οι χαρακτήρες-φιγούρες των v & n , λειτουργούν έξω από τους κανόνες της ενήλικης κοινωνίας. Υπερασπίζονται μία στάση άρνησης προς την ενηλικίωση εκείνη, που συνεπάγεται την ολοκληρωτική αφομοίωση-διάβρωση της παιδικής μας αθωότητας, από το σύστημα. Γι' αυτό το « Peace of mind » στο σύνολό του, αποτελεί ένα παιχνιδιάρικο τρόπο προσαρμογής και επεξεργασίας του ενήλικου κόσμου.

Το « Peace of mind » με τους ήρωες, τους κόσμους, τους στίχους και τις εικόνες του, εντυπώνεται στη μνήμη του συμπαθητικού αναζητητή, αφήνοντας την εντύπωση πως: " ότι βλέπουμε ... μας κοιτάζει ".Στην έκθεση του Γιάννη Σίνη , με τίτλο : « Absent Body » , παρουσιάζονται εικαστικές κατασκευές, μέσω των οποίων ο καλλιτέχνης εκφράζει την έννοια του απόντος σώματος. Η ενότητα αυτή της δουλειάς του, αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης ατομικής του έκθεσης, στην οποία είχε παρουσιάσει ρούχα - νυφικό και γαμπριάτικο κοστούμι, εσώρουχα, νυχτικά και πασούμια.. - άλλοτε κρεμασμένα κι άλλοτε ατάκτως ερριμένα, να λειτουργούν είτε ως υπονοούμενα της ερωτικής γιορτής, είτε ως σύμβολα ενός προκατασκευασμένου μύθου.

Τώρα, τα υπονοούμενα σώματα ντύνονται εναλλασσόμενους ρόλους. Μοιάζουν να αιωρούνται ανάμεσα στην ασφάλεια του ρούχου τους και την ανασφάλεια της γυμνής τους αλήθειας. Τα ρούχα, φτιαγμένα από ζωγραφισμένο ξύλο, μεταλλικά στοιχεία και ύφασμα, ενταγμένα σε συνθέσεις, είτε αναρτημένες σε τραχήλατες βάσεις, είτε επιτοίχιες, είτε που ακουμπούν σε παραβάν, συνέχουν και συνδέουν εντός τους, το δυναμισμό της ξύλινης κατασκευής με την προσθήκη του μεταλλικού στοιχείου ? με τον αέρινο - ανάλαφρο χαρακτήρα που προκύπτει τόσο από τα λεπτεπίλεπτα υφάσματα με τις διαφάνειες, όσο και κυρίως από τον τρόπο με τον οποίο ο καλλιτέχνης μεταφέρει, - με χάρη, ευαισθησία, ζωγραφική ευλάβεια και φετιχισμό μαζί - , το εκάστοτε μοτίβο, στο υλικό του. Οι ευγενείς, τακτικά παραθεμένες η μία δίπλα στην άλλη πινελιές, τα φωτεινά χρώματα, τα συγκεκριμένα περιγράμματα, αλλά και οι ζωγραφικές εναλλαγές κίνησης και ακινησίας, παραπέμπουν αμυδρά και εσκεμμένα μαζί, στην αισθητική και το ύφος των κόμικς - ένα είδος τρισδιάστατου όμως κόμικ, το οποίο αποκτά υλικότητα, γιγαντώνεται και κατακτά τις ανθρώπινες διαστάσεις.

Τα σώματα που υπονοούνται πίσω από τις αέρινες πτυχώσεις των υφασμάτων, έτσι όπως αυτά αποτυπώνονται πάνω στο ξύλο, μοιάζουν να υποδύονται χαρακτήρες και να εκφράζουν συναισθήματα. Αποτελούν από μόνα τους ένα θεατρικό σκηνικό, αντίστοιχο αυτού που στήνουμε στην προσωπική μας καθημερινότητα, - όπου είμαστε ο ηθοποιός και ο θεατής του ίδιου μας του εαυτού. Ο θεατής παρατηρώντας τα έργα της έκθεσης, πρωταγωνιστεί, υποδυόμενος το δικό του ρόλο και πραγματεύεται τη δική του αλήθεια. Θεατής και θιασώτης συγχρόνως, της δικής του ζωής.

Διάρκεια εκθέσεων: έως 12 Ιουνίου 2007.   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις