Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
   Αστρολάβος δεξαμενή - 01.02.07 - 27.02.07

Chryssa

Γ.Λαζόγκας

Β.Κανιάρης

Γ.Παπαγεωργίου

Την Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου , εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης « ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή » (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ.210 7294342, 3, fax : 210 7293317, www . astrolavos . gr ) ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο : « Σύγχρονοι Δημιουργοί της Αφαίρεσης ».

Η έκθεση αυτή, δεύτερη στη σειρά μετά την περσινή «Γλυπτική Today » που παρουσιάστηκε την ίδια χρονική περίοδο στην αίθουσα της Δεξαμενής, φιλοδοξεί να αποτελέσει τη συνέχεια σε μία σειρά εκθέσεων με θεωρητικό ενδιαφέρον.

Σε μία προσπάθεια αναζήτησης τόσο βιβλιογραφικού, όσο και εκθεσιακού υλικού για το έργο των σύγχρονων ελλήνων καλλιτεχνών των αφηρημένων τάσεων, διαπιστώσαμε πόσο περιορισμένες ή αποσπασματικές είναι οι πληροφορίες που μπορεί να συλλέξει κανείς. Η ιδέα αλλά και η πραγματοποίηση μιας μεγάλης ομαδικής έκθεσης με βασικό άξονα την τέχνη της Αφαίρεσης προσανατολισμένη στο Σήμερα ? θεωρήσαμε ότι αποτελεί χρέος μας, τόσο ως προς τους σημαντικούς καλλιτέχνες που την υπηρετούν επί πολλά χρόνια με το έργο τους, όσο και ως προς το φιλότεχνο κοινό που θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μία έκθεση που να αφορά τις σύγχρονες τάσεις στο συγκεκριμένο ζωγραφικό ιδίωμα και να αντιπαραθέτει έργα γνωστότερων αλλά και νεότερων καλλιτεχνών σε μια διαδικασία γόνιμου εικαστικού διαλόγου.

Η χρησιμοποίηση του όρου «Αφαίρεση» στον τίτλο, αλλά και στο περιεχόμενο αυτής της έκθεσης, είναι ως ένα βαθμό καταχρηστική καθώς τα έργα που παρουσιάζονται δεν είναι όλα έργα αφηρημένης τέχνης με τη στενή έννοια του όρου, όπως αυτή μπορεί να εννοηθεί ως αποτέλεσμα ενός εικαστικού διαλόγου στον οποίο ο καλλιτέχνης συνθέτει τα βασικά μορφοπλαστικά στοιχεία της ζωγραφικής - τη γραμμή, το σχήμα, το χρώμα, τον τόνο και την υφή - μέσα στον ζωγραφικό χώρο. Αντίθετα, περιλαμβάνονται και έργα τα οποία είτε ξεκινούν από κάποια συγκεκριμένη οπτική πραγματικότητα, είτε ακόμη και περιλαμβάνουν μεμονωμένα, με αποσπασματικό τρόπο, κάποιες επιμέρους παραστατικές εικόνες-εκφάνσεις- μοτίβα στη σύνθεσή τους ? στοιχεία παραστατικά μεν, που όμως ενσωματώνονται στο σύνολο του έργου, τμηματικά, αποκομμένα απ' το καθ' εαυτού εννοιολογικό τους περιεχόμενο και συνδέονται μεταξύ τους αλλά και με τα λοιπά μορφολογικά στοιχεία του έργου, με τρόπο μη-αφηγηματικό και ως εκ τούτου δεν εξυπηρετούν στο συγκεκριμένο πλαίσιο, μια αναπαραστατική - διηγηματική λειτουργία αντίστοιχη με αυτή που θα είχαν ίσως σε κάποια πιο "ορθόδοξη" συνθετική διάρθρωση του έργου.

Η έκθεση αυτή, όπως άλλωστε αναφέρει και ο τίτλος της, είναι προσανατολισμένη στο έργο κάποιων απ' τους Σύγχρονους Έλληνες Δημιουργούς της Αφαίρεσης. Δεν πρόκειται για μια έκθεση Μουσειακή, καθώς δεν συμπεριλαμβάνονται όλοι οι σύγχρονοι έλληνες καλλιτέχνες της Αφαίρεσης, αλλά ούτε και για μια έκθεση Ιστορικού χαρακτήρα, γιατί το ενδιαφέρον μας είναι ξεκάθαρο ότι προσανατολίζεται στο "Σήμερα" και δεν θέλαμε να επεκταθεί η έκθεση στο έργο των πρωτοπόρων για τα ελληνικά δεδομένα καλλιτεχνών της Αφαίρεσης των αρχών του β΄ μισού του 20 ου αιώνα.

Παρ'ολ'αυτά αναφερόμενοι στο σήμερα της Αφαίρεσης, δεν το προσδιορίζουμε σε κάποια συγκεκριμένη γενιά, αλλά ξεκινάμε χρονολογικά, παρουσιάζοντας έργα κάποιων απ' τους μεγαλύτερους ηλικιακά σύγχρονους έλληνες καλλιτέχνες που έχουν επισταμένα ασχοληθεί με την Αφαίρεση, όπως είναι οι : Ν.Δάφνης, Β.Κανιάρης, Chryssa , περνώντας στη συνέχεια σε μια δεύτερη μετέπειτα γενειά, με εκπροσώπους της τους : Κ.Πανιάρα, Ο.Ζούνη, Γ.Λαζόγκα, Γ. Αδαμάκο Γ.Παπαγεωργίου, και καταλήγοντας σε μια ακόμη μεταγενέστερη γενειά νεότερων καλλιτεχνών, όπως οι : Α.Νασιούλα, Α. Roussopoulos , Α-Μ.Παπαδημητρίου, Μ.Χριστοφοράτου, Ε.Χρίστου.

Θεωρήσαμε ενδιαφέρον το να μπορέσει ο θεατής να παρατηρήσει και να κάνει ίσως κι ο ίδιος ένα διάλογο μέσα από την πολυσυλλεκτική αυτή έκθεση με τις διαφορετικές εκφάνσεις των αφηρημένων τάσεων της εποχής μας και να συνειδητοποιήσει ότι η Αφαίρεση δεν είναι για τον χώρο των εικαστικών μια υπόθεση παρελθοντική, αλλά αφορά το Παρόν και το Μέλλον της Τέχνης για τη διεθνή εικαστική κοινότητα.

Διάρκεια έκθεσης έως : 27 Φεβρουαρίου 2007.

 


Ν.Δάφνης

Κ. Πανιάρας

Ο. Ζούνη

Γ. Αδαμάκος

Α.Νασιούλα

A.Roussopoulos

Μ. Χριστοφοράτου


Α-Μ.Παπαδημητρίου

Ε.Χρίστου
   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις