Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
   Αστρολάβος δεξαμενή - 09.01.07 - 27.01.07

Ε.Μάρκου

Ε.Μάρκου

Την Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2007 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ Δεξαμενή» διπλή ατομική έκθεση , των: Εμμανουέλας Μάρκου και Ασπασίας Τσούτσουρα με τίτλο: " Bitter or Sweet , What ' s the taste of Art ?"

Οι δυο καλλιτέχνιδες μέσω του εικαστικού τους έργου, συνδιαλέγονται σε σχέση με τον τρόπο που ο άνθρωπος προσεγγίζει διάφορες έννοιες όπως, ο ίδιος μας ο εαυτός, το κοινωνικό περιβάλλον - με τη στενότερη ή την ευρύτερή του έννοια - , οι σχέσεις των δυο φύλλων, καθώς και κάποιες καταστάσεις τη καθημερινότητας. Όλες οι παραπάνω έννοιες βέβαια, αποτελούν ουσιαστικά τις αφορμές, για να εκφράσουν τελικά οι δυο καλλιτέχνιδες μέσω του εικαστικού τους έργου, την αίσθηση, τη γεύση θα μπορούσε να πει κανείς, που αφήνει στον άνθρωπο η ίδια η ζωή. Συναισθηματικές αποχρώσεις λοιπόν τα έργα της διπλής αυτής έκθεσης, αντικατοπτρίζουν δυο διαφορετικές πλευρές - τρόπους οράσεως της ζωής, - έναν πιο γλυκό, ρομαντικό στα έργα κατασκευές της Ασπασίας Τσούτσουρα και έναν πιο άγριο, τρομακτικό στα ζωγραφικά έργα της Εμμανουέλας Μάρκου. Ας δούμε όμως αναλυτικά, το τι και το πώς.

Η Εμμανουέλα Μάρκου θεωρεί ότι η ζωγραφική είναι ενδοσκόπηση. Τα συναισθήματα μετατρέπονται σε σκέψεις και μετά σε εικόνες. Αυτή η διαδικασία έχει διπλό χαρακτήρα. Από τη μία λειτουργεί ψυχαναλυτική θα έλεγε κανείς για τον ίδιο τον άνθρωπο - καλλιτέχνη, καθώς μέσω αυτής αποφορτίζονται καταστάσεις, εμμονές και από την άλλη είναι μία διαδικασία διαλόγου με τον θεατή, ο οποίος συχνά μπορεί να έχει κοινές αναζητήσεις, προβληματισμούς με τον καλλιτέχνη και ερχόμενος σε επαφή με μία εικαστική εξεικόνιση όλων αυτών των καταστάσεων, μπορεί να νιώσει ανακούφιση, ψυχική ανάταση ή ακόμη να διατηρήσει μια κριτική στάση και θέση απέναντι στη οπτική του δημιουργού

Ποια όμως είναι τα θέματα που συγκινούν την καλλιτέχνιδα και χρωματίζει ή αποχρωματίζει με τον δικό της μοναδικό τρόπο; Η αγάπη, η μοναξιά, η αποδοχή, η διανοητική υστέρηση, η μητρότητα, οι φοβίες, η επιβολή των ρόλων, τα παιδικά βιώματα, ο χρόνος · είναι κάποια μόνο από αυτά.

Τα έργα της είναι μεγάλων κυρίως διαστάσεων λάδια, με εξπρεσιονιστική γραφή. Άλλοτε με έντονα χρώματα, και άλλοτε σε τόνους κυρίως του άσπρου και του μαύρου, με τρισδιάστατη ή δισδιάστατη προοπτική απόδοση του χώρου και των μορφών, εκφράζουν τον κόσμο βιωμένο μέσα από τα μάτια, και κυρίως τις ψυχολογικές αποχρώσεις που αυτός εκπέμπει, στα μάτια της καλλιτέχνιδας. Η ατμόσφαιρα των έργων της μπορεί να εναλλάσσεται από πολύ χαρούμενη, σε αποπνικτική και από φαντασιακή σε ρεαλιστική. Τέλος, αν και τα έργα της Μάρκου αφήνουν ίσως στον θεατή μια γλυκόπικρη αίσθηση " BITTER ", παρ΄ όλ' αυτά δεν λείπει από αυτά το ελαφρύ, διεισδυτικό χιούμορ, που αποτελεί μια σταγόνα αισιοδοξίας στην σε γενικές γραμμές σκληρότητα του σύγχρονου κόσμου.

Η Ασπασία Τσούτσουρα στον αντίποδα, ενδιαφέρεται και επιλέγει μέσα από το εικαστικό της έργο, μια διαφορετική προσέγγιση του κόσμου και των ανθρώπινων σχέσεων, η οποία έχει ως βάση της τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται και αντιλαμβάνονται τα πράγματα γύρω τους τα μικρά παιδιά. Η αγνότητα, η αθωότητα, ο ρομαντισμός, το όνειρο που γίνεται παραμύθι και το παραμύθι που μέσα από τη σκέψη εκπέμπεται στην ίδια τη ζωή ? είναι οι βασικοί άξονες που διαπνέουν την ατομική αυτή έκθεση της καλλιτέχνιδας. Τα έργα που παρουσιάζει είναι κυρίως τρισδιάστατες κατασκευές στον χώρο. Τα υλικά και τα χρώματα που χρησιμοποιεί είναι συμβολικά και υπηρετούν το προαναφερθέν σκεπτικό. Κυριαρχούν το λευκό και το ροζ χρώμα, με το λευκό να αντιπροσωπεύει την αγνότητα, την ηρεμία, την αιωνιότητα και γενικότερα όμορφα και γαλήνια συναισθήματα (λευκά είναι τα σύννεφα, τα κρίνα, το νυφικό), ενώ το ροζ παραπέμπει σε κάτι γλυκό και παιδικό. Τα υλικά της τα επιλέγει επίσης με βάση αυτό που εκφράζουν για εκείνη, την αίσθηση που βγάζουν μεσ' απ' την υφή τους, το σχήμα τους, τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους. Χρησιμοποιεί γουνάκι (είναι απαλό, βγάζει μια αίσθηση ζεστασιάς), δαντέλα (παραπέμπει σε κάτι ρομαντικό και ευαίσθητο), τούλι (το συνδέει με την ειλικρίνεια λόγω της διαφάνειάς του), πολυεστέρα-βαμβάκι (θυμίζει τα σύννεφα, το όνειρο, την αιωνιότητα), ζάχαρη (κάτι γλυκό, γλειφιτζούρι, παιδικότητα), χάντρες (στρογγυλές, παιχνιδιάρικες), κλωστές (χειροτεχνία, συνδέεται με τη γυναικεία υπόσταση), σύρμα. Επίσης σημαντικό ρόλο στη δουλειά της Α.Τσούτσουρα κατέχει ο κύκλος-σφαίρα ως το τέλειο σχήμα, το σχήμα της ολοκλήρωσης και της τελειότητας, που μεσ' από ένα παιδικό βλέμμα μεταβάλλεται σε καταφύγιο, σε μια ζεστή φωλιά, σε μια αγκαλιά.

 

Διάρκεια έκθεσης έως: Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2007.

Ωράριο λειτουργίας : Τρίτη - Παρασκευή: 10.30-14.00 & 18.00-21.00, Σάββατο: 10.30-14.30

 


Α.Τσούτσουρα

Α.Τσούτσουρα
   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις