Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
 
   Αστρολάβος artlife - 04.07.06 - 29.07.06

Την Τρίτη 4 Ιουλίου 2006 , εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife» διπλή έκθεση, με εικαστικές φωτογραφίες της Άννας Σκαρλάτου με τίτλο: « My horses » και κατασκευές της Άρτεμις Μακρίδου με τίτλο « Ο χάρτινος κόσμος μου».

Η Άννα Σκαρλάτου ξεκίνησε τη διαδικασία φωτογράφησης των αλόγων στις αρχές της δεκαετίας του 1980, χωρίς όμως ποτέ ως σήμερα να έχει παρουσιάσει τις φωτογραφίες αυτές, ως σύνολο, σε μία εικαστική έκθεση. Το αρχικό της κίνητρο ήταν να καταγράψει ο φωτογραφικός φακός την αίσθηση της κίνησης των αλόγων. Έτσι άρχισε να πειραματίζεται με τη γραφή της κίνησης των Αλόγων. Η φωτογραφική αυτή διαδικασία, έφτανε συχνά να προσεγγίζει στα αποτελέσματά της, τα αποτελέσματα της χειρονομιακής γραφής ή και της αφηρημένης τέχνης. Η κίνηση του αλόγου με την κίνηση του φακού της καλλιτέχνιδας συνδιαλέγονται σ' ένα παιχνίδι κατ' εξοχήν εικαστικό.

Όπως και να 'χει, το Άλογο την κέρδισε. Και οι φωτογραφίες της, που το αποτυπώνουν με ένα είδος μαγικού ρεαλισμού, φανερώνουν αυτό το γεγονός έκδηλα. Καταγράφονται σε αυτές, όλη η υπερηφάνεια, η ομορφιά και η γλυκύτητα των ζώων αυτών. Συχνά τα «πορτρέτα» τους είναι τόσο ανθρώπινα που, κοιτάζοντάς τα, έχεις την αίσθηση ότι ένα ανθρώπινο βλέμμα καρφώνεται πάνω σου. Εκτός των φωτογραφιών που αποτυπώνουν τον καλπασμό αλόγου-αναβάτη, με την ταχύτητα της κίνησης να ακυρώνει κάθε είδος βαρύτητας, υπάρχουν και οι φωτογραφικές αποτυπώσεις τμημάτων του σώματος του αλόγου, τα γνωστά « Close up », στα οποία μοιάζει ο φακός να αγκαλιάζει, να ζουμάρει και να καταγράφει με την υπέρτατη ευαισθησία, το σώμα του αλόγου.

Οι φωτογραφίες αυτές της ενότητας « My horses » της Άννας Σκαρλάτου, αποτελούν μία μικρή φωτογραφική ανθολογία, μεσ' απ' την οποία ακόμη και ο ανυποψίαστος θεατής μπορεί να συγκινηθεί, να προσεγγίσει ή και να αγαπήσει ακόμη, το όμορφο αυτό ζώο, το Άλογο.

Οι φωτογραφήσεις έχουν γίνει: στον Ιππικό όμιλο στο Ελσίνκι της Φινλανδίας, στον Ιππικό όμιλο του φίλου της καλλιτέχνιδας Θάνου στη Σαντορίνη λίγο έξω από το Καμάρι, στον Ιππικό όμιλο Αμαρουσίου, στον Ιππικό όμιλο Κεφαλαρίου και στον Ιππόδρομο του Φαλήρου. Επίσης θα εκτεθούν φωτογραφίες από έφιππους ανδριάντες του Παρισιού, τα άλογα από τα Καρουσέλ της ίδιας πόλης, καθώς και ο έφιππος «Βασιλιάς Ήλιος» των Βερσαλλιών. Τέλος υπάρχουν κάποιες φωτογραφίες από τα άλογα των σκηνικών που δημιούργησε ο Δημήτρης Μυταράς για το θέατρο.

 

Η Άρτεμις Μακρίδου δημιουργεί έργα - κατασκευές από papier mach e. Κούκλες, βαπόρια, μπάλες, φωτιστικά, φτιαγμένα από χαρτί, ζωγραφισμένα με υδροχρώματα, χειροποίητα και γι' αυτό με τη μοναδικότητα της στιγμής που τα γέννησε.

Οι κούκλες της, πληθωρικές διεκδικούν το χώρο τους? ευδιάθετες και κοκέτες ποζάρουν με χιούμορ χωρίς να ακκίζονται, ερωτικές χωρίς να συμβαδίζουν με τα ανορεξικά πρότυπα του modeling , διαθέσιμες για σιωπηλή εξομολόγηση, έχουν μυστικά και όνομα: Ακροβάτισσα, Κολυμβήτρια, Χοντρή στη ζυγαριά, Ντεζιρέ, Καθιστή με το πλεκτό της, Όρθια με τσάντα, Φρόσω, Ξωτικό, Γυναίκα με γάτα, Ζευγάρι που χορεύει ταγκό.

Τα βαπόρια από χοντρό χαρτόνι και ταπετσαρία τοίχου, κολάζ αναμνήσεων? μικρά εμπορικά ή μεγάλα υπερωκεάνια, με ή χωρίς επιβάτες πίσω από τα φινιστρίνια, στο δεύτερο και τρίτο τους κατάστρωμα, σαν πιόνια σε μια σκακιέρα- θάλασσα.

Οι κρεμαστές μπάλες - ουράνιες σφαίρες σε ζαλισμένη πτήση? χαριτωμένες μέσα στο ολοστρόγγυλο σχήμα τους, ανάλαφρες χάρη και στο υλικό της κατασκευής τους, στροβιλίζονται σε αργές κυκλικές τροχιές καλής τύχης και μας συστήνονται αιφνιδιαστικά μέσα στους απροσδόκητους ρόλους τους. Άλλα αγαπημένα θέματα στα οποία έρχεται και επανέρχεται η καλλιτέχνης είναι: η μάγισσα με την σκούπα της, η χοντρή μπαλαρίνα με το χαρακτηριστικό φουρό της, τα ξωτικά με τα μικρά φτερά τους, οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριες με τα ριγέ και πουά κουστούμια τους πάνω σε χρωματιστά σωσίβια, οι μικροί πρίγκιπες που ρεμβάζουν πάνω στο χάρτινο πλανήτη τους και τα πολύχρωμα χελιδονόψαρα.

Τέλος η έκθεση κλείνει με τα φωτιστικά από κολλαρισμένο καραμελόχαρτο, που απλώνουν στο χώρο μια ατμόσφαιρα γλυκιάς θαλπωρής, που παραπέμπει στον κόσμο της παιδικής ηλικίας.

Διάρκεια έκθεσης ως 29 Ιουλίου 2006

   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις