Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
 
   Αστρολάβος δεξαμενή

Την Τρίτη 9 Μαΐου 2006 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ Δεξαμενή» η νέα ατομική έκθεση ζωγραφικής του Φαίδωνα Πατρικαλάκι με τίτλο: «Πουλιά».

Η ευρεία αυτή θεματογραφική ενότητα που έρχονταν και επανέρχονταν σποραδικά όλα αυτά τα χρόνια σαν εμμονή στη δουλειά του καλλιτέχνη, προσεγγίζεται πλέον αυτόνομα και καταγράφονται διεξοδικά οι διαφορετικοί ρόλοι και εκφάνσεις που έχουν τα πουλιά στα αναπαραστατικά του έργα. Ρόλοι άλλοτε πρωταγωνιστικοί και άλλοτε δευτερεύοντες, με τα πουλιά ενίοτε να δεσπόζουν στον καμβά ή το χαρτί αποκτώντας μνημειακές διαστάσεις και ενίοτε να χάνονται σχεδόν, ανάμεσα στις υπόλοιπες λεπτομέρειες του τοπίου. Αρκετά συχνά μάλιστα το ίδιο το μέγεθός τους είναι αυτό που υπαγορεύει και το μέγεθος του έργου. Τότε, το χαρτί, ο πηλός, το μέταλλο, στα οποία ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει και χαράσσει τα πουλιά• αποκτούν μικροσκοπικές διαστάσεις. Τα έργα αυτά μοιάζουν σαν να έχουν βγει από σελίδες σημειωματαρίου, που περιβάλλουν στενά το περίγραμμα των πουλιών. Σαν μικροαναπνοές, μικροψίθυροι, παύσεις, ερωτηματικά, λαχτάρες, όπως το τιτίβισμα ενός σπουργιτιού ή το πέταγμα ενός γλάρου. Ο καλλιτέχνης, αναφέρεται παράλληλα και σε ένα δεύτερο επίπεδο στην ίδια τη ζωγραφική, μέσα από τα ψηφία και τους αριθμούς που κυριαρχούν πάνω στις αναπαραστάσεις των πουλιών υπενθυμίζοντας ότι το εικονιστικό επίπεδο του έργου αποτελεί συγχρόνως και μια άσκηση ανάγνωσης και περίπλοκου αριθμητικού συστήματος, σε ένα πνευματικό παιχνίδι μύησης και γνώσης.

Πώς προέκυψε όμως αυτή η ζωγραφική αναγκαιότητα για την απεικόνιση των πουλιών στον καλλιτέχνη;
Όπως αναφέρει ο ίδιος: «Τα πουλιά δεν μ΄ εγκαταλείπουν ποτέ, είναι οι ισόβιοι σύντροφοί μου, η ευχαρίστησή μου αλλά και η τυραννία μου. Είναι για εμένα μεγάλοι ηθοποιοί, αξεπέραστοι κλόουν, αξιοθαύμαστες υπάρξεις που ποζάρουν διαρκώς, όχι στην πραγματικότητα αλλά μέσα στο μυαλό μου. Μπαινοβγαίνουν στα όνειρά μου και μου ζητάνε να τα απεικονίσω ακόμα και αν δεν έχω διάθεση, όμως δεν τους χαλάω ποτέ το χατίρι, αλλά ούτε κι αυτά. Τα πουλιά μου, κουβαλάνε τα θέματα που ζωγραφίζω και είναι πάντα παρόντες σ΄ οτιδήποτε κι αν απεικονίζω. Τα πουλιά διαθέτουν μια προπατορική σοφία, επιστρέφουν πάντα από εκεί που ξεκίνησαν, τραγουδώντας τις περιπέτειες των ταξιδιών τους και κυρίως την λύπη τους, με τον πιο αισιόδοξο τρόπο. Διαθέτω την ίδια αντίληψη, και σαν ζωγράφος αλλά και σαν τρόπο ζωής».

Η έκθεση θα περιλαμβάνει λάδια, λαδοπαστέλ σε χαρτί και μικρά γλυπτά – κατασκευές του καλλιτέχνη.

Διάρκεια έκθεσης: 9 έως 31 Μαΐου 2006.

   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις