Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
 
   Αστρολάβος artlife

Την Πέμπτη 4 Μαΐου 2006 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife», διπλή έκθεση, ζωγραφικής της Χριστίνας Παπασκαρλάτου και κατασκευών και κοσμήματος της Δήμητρας Παπαδημητροπούλου.

Η Παπασκαρλάτου εκθέτει έργα μεγάλων διαστάσεων με τη δική της, πολύ προσωπική τεχνική, με κύριο υλικό την άμμο που η ίδια βάφει, αφήνοντας την κυματοειδή, κινούμενη γραφή της, να ορίσει μορφές και σκέψεις μέσα σε παράλληλες πραγματικότητες. Η ουσία της στιγμής, δραματικά σαν σε αργή κίνηση, φεύγει από τη βαρύτητα των υλικών κρατώντας μόνο το χρώμα και το φως που την μεταφέρει στον χώρο και τον χρόνο. Η καθημερινότητα ως μια διαρκής έκπληξη, γεννιέται από τη δυναμική της άμμου, πολλαπλασιάζεται και ανασχηματίζεται, γεμάτη από τη συναισθηματική πληροφορία που δίνει το ίδιο το υλικό, αιωρούμενη στην πλούσια χρωματικότητα και τις διαφάνειες που χαρακτηρίζουν τη δουλειά της ζωγράφου. Κόκκοι – στιγμές υπερβαίνουν τη στιβαρή κατασκευαστική πρακτική, λειτουργώντας σχεδόν αυτόνομα σε έργα που μοιάζουν αχειροποίητα, σαν να δημιουργούνται με μια σκέψη, με μια πνοή.

Η Δήμητρα Παπαδημητροπούλου εκθέτει παράλληλα την τελευταία ενότητα καλλιτεχνικών κατασκευών και κοσμημάτων της, που φέρει τον τίτλο: «Χάρτινη Άνοιξη». Γνήσιο παιδί του θεάτρου το οποίο σπούδασε και υπηρέτησε για μια δεκαετία η καλλιτέχνιδα πριν ασχοληθεί με τα εικαστικά, τη γεμολογία και τη μικρογλυπτική• δεν παύει να επανέρχεται στον μαγικό χώρο του θεάτρου, μέσω των εικαστικών πλέον κατασκευών της. Στην έκθεση αυτή παρουσιάζει μια ενότητα από ξύλινες κούκλες καλοντυμένες με φαντεζί θεατρικά φουστάνια φτιαγμένα από μεταξόχαρτο και τούλι, επιζωγραφισμένες και με στοιχεία κολλάζ. Μια δεύτερη ενότητα κατασκευών της είναι η ενότητα με τα φουστάνια, τις μπάλες και τις ανθοδέσμες, από σύρμα, φως και χρωματιστά διάφανα χαρτιά. Πρόκειται για τρισδιάστατες κατασκευές – έργα που με την πολυχρωμία τους αποτελούν έναν γιορτινό προπομπό της εποχής της Άνοιξης. Τα άνθη που κυριαρχούν στις καλλιτεχνικές αυτές κατασκευές της Παπαδημητροπούλου, διαχέονται και στα μικτής τεχνικής ανάλαφρα κοσμήματα που εκθέτει. Τα κοσμήματα αυτά είναι άλλοτε γεωμετρικά, ενώ άλλοτε ενσωματώνουν παραστατικά στοιχεία και είναι φτιαγμένα από δέρμα, Plexiglas, ημιπολύτιμες πέτρες, πολύχρωμες ιλουστρασιόν σελίδες περιοδικών, χάντρες, και διάφανες κλωστές. Σε όλα ανεξαιρέτως τα έργα της, μέσα από σχήματα και χρώματα η καλλιτέχνης μιλά για τη χαρά και το παιχνίδι της ζωής, της δημιουργίας και της φύσης.

Διάρκεια έκθεσης: 4 Μαΐου ως 20 Μαΐου 2006.

   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις