Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
 
   Αστρολάβος artlife
 

Την Τρίτη 23 Μαΐου 2006 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης “ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife” (Ηροδότου 11, τηλ: 210 7221200, 4, fax: 210 7221204, www.astrolavos.gr) διπλή έκθεση με κατασκευές και κοσμήματα της Τζούλιας Καράσσο και ζωγραφικά έργα του Γιάννη Σπυρόπουλου.

Η Καράσσο με βασικό υλικό την σίτα από αλουμίνιο, άλλοτε στο φυσικό ασημί -μεταλλικό της χρώμα και άλλοτε επιζωγραφισμένη με θερμά και ψυχρά χρώματα ή και επιχρυσωμένη με φύλλα χρυσού• αναδεικνύει μέσα από τη διαφάνεια και τον αέρινο εύπλαστο χαρακτήρα των υλικών της, τις διαφορετικές υφές των μοτίβων που επιλέγει να απεικονίσει. Τα θέματά της, απλά, καθημερινά εμπνευσμένα κυρίως από τη φύση, απαρτίζουν μεγάλες ενότητες, όπως η ενότητα των «Λουλουδιών» που κοσμούν κολιέ, βραχιόλια, δαχτυλίδια και σκουλαρίκια, η ενότητα των «Φιδιών» που γίνονται ζώνες, κολιέ ή βραχιόλια ή μια μικρότερη ενότητα, αυτή με τις καρφίτσες – «Καρδιές». Κάποια άλλα κοσμήματα της Καράσσο βασίζονται σε απλές, λιτές, γεωμετρικές φόρμες, στις οποίες η καλλιτέχνης παίζει σαν μικρό παιδί δημιουργώντας επάλληλα διπλώματα με τη σίτα και βάφοντάς την, με έμφαση στην πολυχρωμία. Στις μεγαλύτερες κατασκευές της η καλλιτέχνης, με έμφαση επίσης στη γεωμετρία και τα απλά δωρικά σχήματα ανασυνθέτει μεταλλικά στοιχεία – τμήματα μηχανών, συνδυάζοντας τα με δικές της μεταλλικές κατασκευές και εναρμονίζοντάς τις με στοιχεία από γυαλί. Οι δύο βασικές ενότητες αυτών των έργων είναι τα «Καράβια» και οι «Φωτοφόρες Κατασκευές». Και στις δυο αυτές ενότητες κατασκευών συνδυάζονται αρμονικά τα μεταμοντέρνα – industrial στοιχεία από readymade αδρά υλικά που ενσωματώνει η καλλιτέχνης, με τον λιτό, απέριττο σχεδιασμό και κάποια στοιχεία που παραπέμπουν στην παιδική ηλικία, όπως οι διάφανοι βόλοι από γυαλί που διαχέουν όμορφα το φως. Γενικότερα, τόσο οι καλλιτεχνικές κατασκευές της Καράσσο, όσο και τα κοσμήματά της συνδέονται έμμεσα – μεταφορικά μέσω των στοιχείων – συμβόλων που τα απαρτίζουν, με τη φύση αλλά και με τις πρωτογενείς, εσωτερικές ανάγκες του ανθρώπου.

Η έκθεση ζωγραφικής που θα παρουσιάζεται παράλληλα με την έκθεση κατασκευών της Καράσσο στον «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟ artlife», αποτελείται από λάδια, σχέδια και ακουαρέλες του Γιάννη Σπυρόπουλου (1912-1990). Τα έργα του κορυφαίου, διεθνώς αναγνωρισμένου Έλληνα καλλιτέχνη, που θα παρουσιαστούν στο κοινό, εντάσσονται σε διαφορετικές περιόδους της εργογραφίας του.

Τοπιογραφίες, από τις πρώτες (προ του 1960) περιόδους της δουλειάς του, όπου το ελληνικό – κυρίως το νησιωτικό – τοπίο, κυριαρχεί στους καμβάδες του καλλιτέχνη και προσεγγίζει με ένα απολύτως προσωπικό ύφος, υπερβαίνοντας την απόλυτη, νατουραλιστική αλήθεια και συμβαδίζοντας με τις κατακτήσεις των πρώτων μοντερνιστών καλλιτεχνών του 20ου αιώνα, όπως ο P. Cezanne. Στα έργα του αυτά που χαίρουν ιδιαίτερης προσοχής και εκτίμησης από φιλότεχνους και θεωρητικούς, καθώς είναι λιγότερο γνωστά και πιο σπάνια, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αποδόμιση και ανασύνθεση των διαφορετικών επιπέδων του τοπίου και η εσωτερική ρυθμολογία που διέπει τη σύνθεση του χώρου. Επίσης στην έκθεση θα παρουσιάζονται λάδια και έργα μικτής τεχνικής από τις τελευταίες – πιο γνωστές στο ευρύ κοινό - σειρές έργων του καλλιτέχνη, όταν πια είχε προσχωρήσει εντελώς στο ρεύμα της Αφαίρεσης. Στα έργα του αυτά, με φόντο τους καφέ, γαιώδεις τόνους, όπου κυριαρχούν οι χρυσοκάστανες ανταύγειες και οι λεπτές ποιότητες διάφανου χρώματος? όλο το ενδιαφέρον έγκειται στην απόδοση της ματιέρας του υπόβαθρου, η οποία φωτίζεται μόνο από μεμονωμένες γεωμετρικές φόρμες - κύκλοι ή ευθείες γραμμές - , σε έντονα θερμά χρώματα, που αποδίδουν συμβολικά τις εντάσεις του έργου.

Ο Γιάννης Σπυρόπουλος είχε βραβευθεί το 1960 στη Μπιενάλε της Βενετίας και είναι ένας από τους λιγοστούς Έλληνες καλλιτέχνες που έκαναν διεθνή καριέρα και η ζωγραφική του έλαβε καταξίωση σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διάρκεια έκθεσης: 23 Μαΐου έως 10 Ιουνίου 2006.

   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις