Πίσω στις περασμένες Εκθέσεις
 
   Αστρολάβος artlife

Ζωγράφος με μακρά θητεία στην παραστατική ζωγραφική και σύντομο πέρασμα από τη ζωγραφική τύπου κόμικς, η Κάτια Βαρβάκη εγκαινιάζει την Τρίτη 14 Μαρτίου 2006, την νέα ατομική της έκθεση, στον «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟ artlife» (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7221200,4, fax: 210 7221304, www.astrolavos.gr, ωράριο λειτ: Δευτ.Τετ.Σαβ.: 11-15.00, Τρι.Πεμπ.Παρ:11-20.30). Ο τίτλος της νέας αυτής ενότητας ζωγραφικών έργων και κατασκευών της καλλιτέχνιδας είναι: «Οι - κύματα» (= οίκος + κύματα).

Θέμα της, η οικία στην αρχέτυπη μορφή της. Σπίτια με κόκκινες πυραμιδοειδείς σκεπές στηριζόμενα σε ξύλινους πασσάλους, σπίτια χωρίς τοίχους, χωρίς πόρτες και παράθυρα, διαμπερή και διάτρητα μαζί, δεσπόζουν στο κέντρο των έργων της Βαρβάκη. Αναδύονται από τον κόσμο του ονείρου και ταξιδεύουν λουσμένα στο φως και παραδομένα στον αέρα. Το ανθρώπινο στοιχείο λείπει σε επίπεδο αυτής καθεαυτής της αναπαράστασης των μορφών, αλλά υποκαθίσταται συμβολικά από τα απλωμένα ρούχα και σεντόνια που ανεμίζουν, κρεμασμένα περιμετρικά των σπιτιών. Το ερημωμένο τοπίο και τα άδεια, διαμπερή σπίτια που θυμίζουν πρωτόγονους κόσμους, μοιάζουν ακόμη πιο μοναχικά και απομονωμένα καθώς απροστάτευτα δέρνονται από τον δυνατό αέρα.

Τα χρώματα του τοπίου που περιβάλλει εσωτερικά και εξωτερικά τα σπίτια, είναι ονειρικά - μη ρεαλιστικά. Ο σκηνικός χώρος των έργων θυμίζει σκηνικά απόκοσμα, όπου παίζονται αόρατα θεατρικά έργα. Τα μορφολογικά στοιχεία: σκάλες, εστίες, δέντρα, χρώματα, αποκτούν οντότητα και αποτελούν στοιχεία - σύμβολα των βιωμάτων της παιδικής μας ουτοπίας. Το δέντρο μεταμορφώνεται σε καταφύγιο. τα πουλιά σε φίλους, τα παιδικά φορέματα από τις σπασμένες κούκλες σε αιθέριες οπτασίες μιας άλλης εποχής, ενός άλλου κόσμου - μικρόκοσμου στην απεραντοσύνη της φαντασίας. Κερδισμένοι και χαμένοι χρόνοι, αιώνια τοποθετημένοι στην κυτταρική μας μνήμη, στάθηκαν η αφορμή γι΄ αυτή τη δημιουργία, σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς γύρω μας ως τοπίο, αλλά που μέσα μας παραμένει πάντα ο ίδιος. Ταξίδι χωρίς επιστροφή, χωρίς ανταλλάγματα, μέσα από σκάλες που οδηγούν - πού αλλού; - στον ουρανό! Αυτός είναι ο μαγικός κόσμος της Κάτιας Βαρβάκη.

Διάρκεια έκθεσης ως: 6 Απριλίου 2006.

   Πίσω στις περασμένες Εκθέσεις