Πίσω στις περασμένες Εκθέσεις
   Αστρολάβος δεξαμενή 04.10.05 - 27.10.05

Παπασκαρλάτου Χριστίνα

Πρασσάς

Βαρβάκη Κάτια

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2005, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή" (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, fax: 210 7293317, www.astrolavos.gr, ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 10.30-14.00 & 18.00-21.00, Σάββατο: 10.30-14.30) ομαδική έκθεση με τίτλο "Απεικονίσεις ζώων" από σύγχρονους Έλληνες δημιουργούς.

Στην έκθεση, που περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, φωτογραφίες, έργα μικτής τεχνικής, κατασκευές και βίντεο, συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Έυα Βασιλείου, Βαγγέλης Γκιόκας, Γιώργος Γκολφίνος, Χριστίνα Κασάπα, Ηλίας Κοσίντας, Μάγδα Λεβεντάκου, Μαρία Μαρουδή, Κώστας Μπομπός, Δημήτρης Μυταράς, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Χριστίνα Παπασκαρλάτου, Έφη Παρούτσα, Λάκης Πατρασκίδης, Ελένη Παυλοπούλου, Μαργαρίτα Πέτροβα, Γιώργος Πρασσάς, Άννα Σκαρλάτου, Αλέκος Φασιανός και Μανώλης Χάρος.

Η προσέγγιση και απεικόνιση των μορφών των ζώων από τους καλλιτέχνες υπήρξε ανέκαθεν άκρως ενδιαφέρουσα. Από την Αρχαιότητα και την Αναγέννηση ως τις μέρες μας, οι μορφές ζώων κοσμούσαν άλλοτε ως μεμονωμένες μορφές και άλλοτε σε συνδυασμό με τοπιογραφικά στοιχεία και ανθρώπινες μορφές, τοιχογραφίες, αγγεία, ανάγλυφες - γλυπτικές παραστάσεις και ζωγραφικά έργα. Οι τρόποι με τους οποίους έχουν αποδώσει οι καλλιτέχνες ανά εποχές τις διαφορετικές μορφές ζώων ποικίλουν. Άλλοτε υπαινικτικά - συμβολικά, άλλοτε περισσότερο ρεαλιστικά ή πιο αφαιρετικά, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ελευθερία στην πινελιά και εντονότερη ή λιγότερο έντονη εκφραστικότητα και εξπρεσιονιστική προσέγγιση, με σμίκρυνση ή μεγέθυνση των μορφών ανάλογα με την σημασιολογική αξία που ήθελε να τους προσδώσει ο καλλιτέχνης, ενίοτε με χιουμοριστική διάθεση ή και με σουρεαλισμό, από παρατήρηση ή από μνήμης? οι μορφές των πραγματικών ή και φανταστικών συχνά ζώων στα έργα τέχνης, αποτελούν μια ιδιαίτερη θεματική ενότητα.

Μια θεματική ενότητα που αντανακλούσε ανέκαθεν και συνεχίζει να αντανακλά ως τις μέρες μας, αφ΄ ενός τις γενικότερες τάσεις στην τέχνη της κάθε εποχής και αφ΄ ετέρου τις εκάστοτε ιδιαιτερότητες στη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα.

Είναι άκρως ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς αυτές τις διακυμάνσεις, αλλαγές και αντικατοπτρισμούς των σχέσεων του ατόμου ή συλλογικά του κοινωνικοπολιτικού συνόλου, μέσα από τα έργα τέχνης που αναπαριστούν είτε μεμονωμένες μορφές ζώων, είτε τη σχέση του ανθρώπου με αυτά. Σχέση άλλοτε φιλική, συντροφική ή συμβιωτική και άλλοτε σχέση εκμετάλλευσης ή και σχέση κυνηγού - θηράματος. Είναι φυσικό επόμενο τα διαφορετικά έργα να εκπέμπουν στο θεατή κάποιες φορές συναισθήματα ήπια, ηρεμίας, γαλήνης και τρυφερότητας, ενώ άλλοτε να ξυπνούν τα πιο βίαια ένστικτα και να δημιουργούν σκηνές ανησυχίας.

Διάρκεια έκθεσης: ως 27 Οκτωβρίου.


Πέτροβα Μαργαρίτα

Πέτροβα Μαργαρίτα

Κασάπα Χριστίνα

Παυλοπούλου Ελένη

   Πίσω στις περασμένες Εκθέσεις