Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
   Αστρολάβος artlife 14.06.05 - 02.07.05

Η αισθητική των κόμικς, της ποπ αρτ και της διαφήμισης σε τεχνοτροπικό επίπεδο και ο εμπορεύσιμος ή για ευρεία κατανάλωση ερωτισμός, καθώς και τα πάσης φύσεως πρότυπα του life style που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση, κινηματογράφο, έντυπα ποικίλης ύλης κλπ.) και τα must που προσπαθούν να επιβάλλουν στον σύγχρονο άνθρωπο, σε θεματογραφικό επίπεδο· συνιστούν τους δυο βασικούς άξονες των έργων του Σταύρου Πεχλιβανίδη, που θα παρουσιαστούν στην ατομική του έκθεση, στο artshop της Αίθουσας Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife» (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7221200,4, fax: 210 7221304, www.astrolavos.gr, ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο: 11.00-15.00. Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 11.00-20.30) την Τρίτη 14 Ιουνίου 2005 από τις 8 ως τις 10.30 το βράδυ.

Εικόνες επεξεργασμένες ψηφιακά με τη χρήση των computer graphics, που δημιουργούν ξεχωριστές, κοφτερές επιφάνειες χρώματος και προβάλλονται στην φωτεινή οθόνη του light box, αποτελούν μια μεταμοντέρνα εκδοχή και συγκερασμό της γιγαντοαφίσας ή της αφίσας κινηματογράφου και των φωτεινών επιγραφών με νέον.
Το στοιχείο του εντυπωσιασμού είναι πρωταρχικό ζητούμενο για τον καλλιτέχνη και επιτυγχάνεται σε εικονογραφικό επίπεδο μέσω των κατάλληλων συνδυασμών και επιλογών φωτός και χρώματος, αλλά και μέσω της ίδιας της σχεδιαστικής απόδοσης των μορφολογικών τύπων των πρωταγωνιστών των έργων του.

Τα έντονης σεξουαλικότητας γυναικεία πρότυπα, οι μοιραίες femmes fatales με το πολλά υποσχόμενο βλέμμα και το μυστηριώδες χαμόγελο και οι δυναμικοί, γεμάτοι αρρενωπότητα άντρες, συναποτελούν τα συνήθη ζευγάρια των έργων. Οι γυναικείες μάλιστα μορφές, απεικονίζονται συχνά, εντελώς μετωπικά, κοιτάζοντας κατ΄ευθείαν τον θεατή και δημιουργείται έτσι ένα ακόμη παιχνίδι σαγήνης και γοητείας, σε δεύτερο επίπεδο. Στο δε πρώτο επίπεδο ανάγνωσης των έργων είναι αρκετά εύγλωττες οι συναισθηματικές εξάρσεις, αλλά και ο μονομερής συχνά ερωτικός πόθος που κυριαρχεί στην πλειονότητα των σκηνών συνάντησης, χωρισμού ή επικοινωνίας μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη στα ερωτικού περιεχομένου έργα του, αλλά και σκηνές πιο....cool, στις οποίες προβάλλονται οι συνήθειες και η καθημερινότητα των νεαρών «μοντέρνων» νεοαστών, αντανακλούν, τα πρώτα, έντονο ερωτισμό με αναφορές στο κλίμα του σύγχρονου γαλλικού κινηματογράφου, ενώ τα δεύτερα, μια επιφανειακά σαρκαστική ή ειρωνική ματιά του καλλιτέχνη σε σχέση με το τί είναι μοντέρνο και τί θεωρείται “in”. Τα περισσότερα έργα, ενέχουν μια συγκαλλημένη ανάγκη τρυφερότητας και απλότητας, οι οποίες σε εικονιστικό επίπεδο, προβάλλονται μέσω της αισθαντικής χρωματικής γκάμας, λεπτότατων τονικών διαβαθμίσεων, που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης για τα στοιχεία του χώρου που περιβάλλουν τις μορφές. Γαλάζια και μπλε χρώματα και ψυχροί σε γενικές γραμμές τόνοι, σπάνε με μικρές επιφάνειες έντονα θερμών χρωμάτων, προσδίδοντας κορυφώσεις και εντάσεις στις σκηνές δωματίου. Αντίθετα, στα έργα όπου απεικονίζονται θορυβώδεις παρέες νεαρών που διασκεδάζουν, το χρωματικό υπόβαθρο είναι πιο ουδέτερο, με έμφαση στους γκρίζους χρωματικούς τόνους. Σε όλα βέβαια ανεξαιρέτως τα έργα, το φωτεινό εύρημα του light box, καθιστά πιο εντυπωσιακή και φωτεινή την παλέτα του καλλιτέχνη. Τα αστραφτερά - φωτεινά αυτά κουτιά, με τους σύγχρονους ήρωες της καθημερινότητας, μπορούν να αναγνωστούν με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα πάντα με το υπόβαθρο και τη διάθεση προσέγγισης του κάθε θεατή.

Διάρκεια έκθεσης ως 2 Ιουλίου.

   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις