Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
   Αστρολάβος artlife 16.06.05 - 02.07.05


"Get some fresh look", "GET SOME FRESH ART", "Get some fresh ideas", «Get us a fresh, brand new word"…
Ιδέες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κατακλύζουν το σύγχρονο άνθρωπο, προβάλλοντας αφ'ενός τις κυρίαρχες επιταγές της σύγχρονης κοινωνίας και αφ' ετέρου, την εγγενή ανάγκη του ίδιου του ανθρώπου, για ανανέωση και για καινούρια ξεκινήματα σε κάθε επίπεδο της ζωής του. Η αγγλική λέξη "FRESH" όμως έχει στη μετάφραση και μεταφορά της στην ελληνική γλώσσα ( = φρέσκος – φρεσκάδα), και μία επιπλέον έννοια εκτός του "νέου", και του "καινούριου". Την έννοια, της ζωντάνιας και της νεανικότητας. Αυτή ίσως είναι και η πιο ουσιαστική έννοια της λέξης "FRESH", και αποτελεί τον εννοιολογικό πυρήνα των έργων και των αναζητήσεων 18 καλλιτεχνών που εμπνέονται από το «fresh look» της Tuborg και συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση : "GET SOME FRESH ART", που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 16 Ιουνίου, στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή" (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, fax: 210 7293317, www.astrolavos.gr). Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν είναι οι: Νίκος Αλεξίου, Άγγελος Αντωνόπουλος, Αλέξανδρος Βασμουλάκης, Γιώργος Γκολφίνος, Παναγιώτης Δραντάκης, Paula Lakah, Μαρία Μαρουδή, Κώστας Μπομπός, Δημήτρης Μυταράς, Αλεξάνδρα Νασιούλα, Χριστίνα Παπαγεωργίου, Φαίδων Πατρικαλάκις, Ελένη Παυλοπούλου, Φώτης Πεχλιβανίδης, Σοφία Σιμάκη, Κώστας Τσόκλης, Μανώλης Χάρος, Γιούλα Χατζηγεωργίου. Το bar του καλλιτέχνη είναι έργο του αρχιτέκτονα Στέλιου Χατζηλίδη.

Σε πρώτο επίπεδο, ορισμένοι καλλιτέχνες έχουν μεταφέρει στο εικονιστικό πλαίσιο των έργων τους, τη "στυλιστική", τη "μοντέρνα" άποψη, είτε για την εμφάνιση του ίδιου του ανθρώπου και του lifestyle του, είτε για το design αντικειμένων και στοιχείων της καθημερινότητας που τον περιβάλλουν, είτε για μία διαφορετική, "νέα" ματιά στον ίδιο τον κόσμο.
Σε δεύτερο επίπεδο, κάποια άλλα από τα έργα της έκθεσης, αποδίδουν τη "φρεσκάδα" που αναδίδει η ίδια η φύση και τα φυσικά στοιχεία - είτε ζωγραφισμένα, είτε σε πρωτογενή μορφή, ελάχιστα επεξεργασμένα από τον καλλιτέχνη.
Σε ένα τρίτο επίπεδο, η έννοια του φρέσκου και της φρεσκάδας αναδεικνύονται μέσα από τα ίδια τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά κάποιων έργων της έκθεσης.

Μπορούν, οι φόρμες, τα χρώματα, το πλάσιμο, η κατασκευή ενός έργου τέχνης να αναδείξουν και να περάσουν στο θεατή αυτή την αίσθηση; Στο ερώτημα αυτό καλούνται να απαντήσουν καλλιτέχνες νεότεροι και μεγαλύτεροι, καθώς πιστεύουμε ότι η νεότητα, η φρεσκάδα, η αισιοδοξία, το "positive way of thinking and acting", δεν αποτελεί προνόμιο μόνο των πολύ νέων, αλλά και όσων αισθάνονται και είναι νέοι στη σκέψη.
Μπορεί η τέχνη να ανανεώνεται και να ανανεώνει τον καλλιτέχνη αλλά και τον θεατή; Μπορεί ένα εννοιολογικό πλαίσιο ανανέωσης, να λειτουργήσει και αμφίδρομα; Το εγχείρημα δηλαδή του καλλιτέχνη να δημιουργήσει ένα έργο-«fresh», μπορεί να επιδράσει στην ίδια του την ψυχολογία; Πιθανόν με αφορμή την έκθεση αυτή και μέσα από τα ίδια τα έργα τέχνης, να δοθούν κάποιες απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα.

Διάρκεια έκθεσης ως 2 Ιουλίου.

Χορηγός της έκθεσης: TUBORG

   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις