Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
   Αστρολάβος artlife 12.05.05 - 11.06.05

Κανένας καλλιτέχνης δεν είχε μεγαλύτερη επιρροή, στο να φανταστεί και να πραγματώσει από εικαστική άποψη, τη δυναμική της τέχνης του video και της τηλεόρασης, από τον Κορεάτικης καταγωγής καλλιτέχνη Nam June Paik. Μέσω μίας ευρείας γκάμας εγκαταστάσεων, ταινιών -για- βίντεο, παραγωγών της παγκόσμιας τηλεόρασης, ταινιών και performances, ο Paik οριοθέτησε εκ νέου, τις αντιλήψεις μας για την κινούμενη εικόνα στη σύγχρονη τέχνη.

Την Πέμπτη 12 Μαΐου 2005, εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife" (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7221200, 4, fax: 210 7221304, www.astrolavos.gr), έκθεση με χαρακτικά του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη. Τα έργα που θα εκτεθούν, κυρίως λιθογραφίες, μία επιζωγραφισμένη λιθογραφία και λιθογραφίες–offset, είναι έργα από διαφορετικές περιόδους του καλλιτέχνη - από την δεκαετία του '60, έως και τα πιο πρόσφατα έργα του των τελευταίων ετών. Βασικό συνδετικό κρίκο όλων των χαρακτικών, που θα παρουσιαστούν στην έκθεση, αποτελεί η εμμονή του Paik με την τηλεόραση, η οποία προσεγγίζεται μέσα από μία ρομαντική και εκ πρώτης όψεως Ναΐφ ματιά. Διαστημόπλοια και αστρικά σύμβολα, ανθρωπόμορφα ρομπότ, γιαπωνέζικα ιδεογράμματα και μαθηματικοί τελεστές, ανθρωπάκια που θυμίζουν παιδικές ζωγραφιές, μισοφέγγαρα και πολλές - πολλές τηλεοράσεις, που ενίοτε αντικαθιστούν τα πρόσωπα των ανθρώπων ή τμήματα του σώματός τους? συνθέτουν εικόνες περίεργες, που χάνονται πίσω από αχνές κυματοειδείς γραμμές σαν παιδικές μουτζούρες, τις οποίες "παίρνει" ο άνεμος. Πρόκειται για έργα ακραιφνώς πρωτότυπα, από τα οποία δεν λείπουν οι συμβολισμοί, καθώς και τα ερωτήματα που συνηθίζει να θέτει ο καλλιτέχνης μέσω των έργων του, σε σχέση με τον άνθρωπο και τις σχέσεις του, με τον εαυτό του, τη φύση και τον κόσμο που τον περιβάλλει, την αγωνία του για τις σχέσεις των δύο φύλλων, αλλά και τις επιδράσεις και απαιτήσεις που επιβάλλει ο σύγχρονος τρόπος ζωής μεταβάλλοντας τον άνθρωπο σε ρομπότ, το οποίο ούτε και αυτό είναι σε θέση να ανταπεξέλθει και για το λόγο αυτό, απεικονίζεται με τα χέρια υψωμένα και ανοιχτά, στη στάση που έχει κάποιος που παραδίνεται. Πρόκειται για χαρακτικά, τα οποία κάτω απ' την επιφανειακή απλοϊκότητα που έχουν, καθώς τεχνοτροπικά παραπέμπουν στην τέχνη των Πριμιτίβ και των Ναΐφ, υποκρύπτουν τις πιο εσωτερκές αγωνίες και προβληματισμούς του καλλιτέχνη, αποτελούν εικαστικές κραυγές διαμαρτυρίας του Παγκόσμιου αυτού Νομά, και αφορούν τον κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο, πέραν των φυλετικών, ταξικών, ηλικιακών ή άλλων διακρίσεων. Σημαντικότατα χαρακτηριστικά των έργων αυτών, εκτός της αμεσότητας και της ιδιοτυπίας που φέρει η γραμμή, η μολυβιά, το σχέδιο του καλλιτέχνη? είναι η μοναδική αίσθηση χιούμορ την οποία εκπέμπουν, καθώς και ο πολύ ιδιαίτερος τρόπος αισθητικής προσέγγισης από τον Paik, ακόμη και των πιο απλών από τα θέματα αυτά.

Τέλος, στις δύο λιθογραφίες-offset, με τίτλο "Φόρος τιμής στον John Cage", εκτός της εικαστικής σύνθεσης και του χειρισμού της φωτογραφίας στην χαρακτική του καλλιτέχνη, φανερώνεται και η ιδιαίτερη αγάπη του για τη μουσική και η επιρροή της γενικότερα στα έργα του.
Η επίδραση του Paik στην τέχνη των τελευταίων ετών του 20ου αιώνα είναι καθοριστικής σημασίας και αξίζει να γνωρίσει κανείς, εκτός των έργων του σε βίντεο, τις εγκαταστάσεις ή τις performances? και την χαρακτική του, ως ένα ακόμα δείγμα γραφής του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη.

Διάρκεια έκθεσης ως 11 Ιουνίου.

   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις