Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
   Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων 16.05.05 - 14.06.05

Την Δευτέρα 16 Μαϊου 2005 στις 8.00 βράδυ, θα εγκαινιαστεί στα κτίρια της Ελληνικής Εταιρίας Διοίκησης Επιχειρήσεων (Λεωφ. Ιωνίας & Ιακωβάτων 61, Πατήσια τηλ: 210 2112000), έκθεση έργων ζωγραφικής και γλυπτικής του Φαίδωνα Πατρικαλάκι με τίτλο «Δοξαστικά και τελετουργικά», που οργανώνουν οι Αίθουσες Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ. Η έκθεση αυτή, που εντάσσεται στο πρόγραμμα "Η τέχνη στους χώρους δουλειάς", θα περιλαμβάνει έργα διαφορετικών περιόδων του καλλιτέχνη. Λάδια, ακρυλικά, ακουαρέλες, λαδοπαστέλ, έργα μικτής τεχνικής καθώς και γλυπτά, που δίνουν σφαιρικά μια ολοκληρωμένη εικόνα των διαφορετικών φάσεων της εργογραφίας του. Έργα ανθρωποκεντρικά, νεκρές φύσεις και τοπιογραφικά έργα, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακόμη και για όσους γνωρίζουν καλά τη δουλειά του.

Τα έντονα φωτεινά χρώματα των έργων και οι πληθωρικές ναϊφ ανθρώπινες μορφές που πρωταγωνιστούν, στις περισσότερες συνθέσεις, αποτελούν τους δύο βασικούς άξονες της ζωγραφικής του.
Η θεματογραφία στα ανθρωποκεντρικά του έργα είναι συνήθως απλή. Παρουσιάζονται σκηνές ηθογραφικές, της καθημερινότητας, στις οποίες πρωταγωνιστούν είτε μεμονωμένες μορφές απεικονισμένες στο φυσικό περιβάλλον, είτε δυάδες ή τριάδες μορφών – οικογένειες, ζευγάρια, φίλοι, κ.λ.π. Οι μορφές συνδυασμένες με κάποια στοιχεία staffage στο περιβάλλον τους όπως για παράδειγμα, τα παραδοσιακά στρογγυλά τραπεζάκια καφενείου, οι γλάστρες με τους βασιλικούς ή τα χωνάκια, τα περιστέρια, οι μελισσούλες, οι γάτες με τα ανθρωπόμορφα χαρακτηριστικά, και τα λευκά μαντήλια που ανεμίζουν στον αέρα · δίνουν ένα πολύ ιδιαίτερο, ελληνικό στίγμα στα έργα του καλλιτέχνη. Προς αυτή την κατεύθυνση συντείνουν και τα χρώματα που χρησιμοποιεί, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι ιδιαίτερα έντονα, εκτυφλωτικά σχεδόν, και κυριαρχούν σε αυτά το μπλε σε όλους του τους τόνους, από τους πιο ανοιχτούς γαλανούς έως τους πιο σκούρους βαθυκύανους, το έντονο κόκκινο, το πράσινο, το λευκό καθώς και κάποιες πινελιές χρυσού. Η φωτεινή παλέτα του καλλιτέχνη διαχέει μία αίσθηση χαράς για τη ζωή, ακόμη και σε έργα των οποίων οι μορφές αποπνέουν σκεπτικισμό, θλίψη ή και τραγικότητα. Μορφές σιωπηλές, μορφές αισιόδοξες, αλλά και μορφές που κραυγάζουν, εκφράζουν τις ψυχολογικές αντιδράσεις του ανθρώπου στις διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Οι επιρροές τόσο της κλασικής μουσικής, όσο και της τζαζ μέσα από την συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα με τις σκηνές χαρμολύπης και μέσα από τη ρυθμολογία και τη μουσικότητα που διαπνέει το σχέδιο του καλλιτέχνη · είναι διάχυτες ακόμη και σε έργα τοπιογραφικά ή νεκρές φύσεις. Επίσης η μακρά θητεία του στην σκηνογραφία είναι εμφανής στη θεατρικότητα που διαθέτει συχνά το στήσιμο των συνθέσεών του. Αυτές οι τελευταίες, κτίζονται σταδιακά με επάλληλα μονοδιάστατα επίπεδα τα οποία τελικά αποδίδουν την αίσθηση του βάθους του χώρου ή του τοπίου. Οι επιφάνειες χρώματος στη ζωγραφική του Πατρικαλάκι είναι πλακάτες, χωρίς ογκυρότητα. Δεν υπάρχει η κλασική προοπτική ούτε στη διάπλαση του σώματος και τις στάσεις των μορφών ούτε στην απόδοση των αντικειμένων και την ένθεσή τους στον χώρο. Η κατάργηση της κλασικής-γεωμετρικής προοπτικής και η απλοποίηση των όγκων ή των χαρακτηριστικών των μορφών, όπου το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη επικεντρώνεται μόνο στα πιο βασικά αποδίδοντάς τα με λιτότητα· συνάδουν στη δημιουργία του πολύ προσωπικού, ναϊφ και αναγνωρίσιμου ζωγραφικού του ιδιώματος.

Οι ευτραφείς όγκοι των ανθρώπινων μορφών στις εικόνες του, αποτελούν ζωγραφική μετάφραση, των εξ’ίσου ογκυρών γλυπτικών μορφών του, οι οποίες φέρουν στη βάση τους τη σφραγίδα της ελληνικής γλυπτικής και πιο συγκεκριμένα τις επιρροές από τα Κυκλαδικά εδώλια. Όμως η τέχνη του Φαίδωνα Πατρικαλάκι, δεν είναι αποκλειστικά ελληνική, καθώς ενέχει μέσα της, καταβολές από διαφορετικούς πολιτισμούς, αρχαιότερους και σύγχρονους, και διαφορετικά ρεύματα της τέχνης, τα οποία ο καλλιτέχνης έχει μελετήσει διεξοδικά στα ανά τον κόσμο ταξίδια του. Τελικά πρόκειται για μια τέχνη - απόσταγμα του ύψιστου αυτού μυστηρίου που είναι η ίδια η ζωή.


Διάρκεια έκθεσης ως 14 Ιουνίου.

Ελληνική Εταιρία Διοίκησης Επιχειρήσεων - Λεωφ. Ιωνίας & Ιακωβάτων 61, Πατήσια τηλ: 210 2112000

   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις