Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
   Αστρολάβος artlife 26.04.05 - 07.05.05


Την Τρίτη 26 Απριλίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ αrtlife" Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7221200-4, fax: 210 7221304, www.astrolavos.gr) έκθεση έργων με θρησκευτικά θέματα των : Αγήνορα Αστεριάδη, Γιώργου Βακιρτζή, Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, Σπύρου Βασιλείου, Νίκου Εγγονόπουλου, Θεόφιλου, Αλέκου Κοντόπουλου, Φώτη Κόντογλου και Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη.
Τα έργα που θα εκτεθούν είναι στην πλειοψηφία τους μικρών διαστάσεων, λάδια ή αυγοτέμπερες, καθώς και κάποια σχέδια με μολύβι ή μελάνι.

Συνθέσεις ολιγοπρόσωπες, άλλες με εικονογραφικό περιεχόμενο και μορφοπλαστική προσέγγιση του θέματος σε άμεση σύνδεση με τους κανόνες της βυζαντινής τέχνης και άλλες με πιο ελεύθερο προσωπικό ιδίωμα από τους δημιουργούς τους, αποτελούν παρόλα αυτά, ακράδαντο πειστήριο για τις σαφείς επιδράσεις και την συνέχιση της θρησκευτικής ζωγραφικής από τους σπουδαίους καλλιτέχνες των αρχών του 20ου αιώνα, αλλά και για την ιδιαίτερη αγάπη των καλλιτεχνών της γενιάς του '30 για την ελληνική παράδοση. Μία παράδοση που διατηρήθηκε σχεδόν αλώβητη μέσω των βυζαντινών και μεταβυζαντινών τοιχογραφιών και λατρευτικών εικόνων και την οποία καλλιτέχνες όπως ο Αγήνωρας Αστεριάδης, ο Φώτης Κόντογλου, ο Νίκος Εγγονόπουλος και ο Σπύρος Βασιλείου έχουν μεταφέρει στα έργα τους, με απόλυτη προσήλωση στους τύπους και το σχεδιασμό των μορφών, των αντικειμένων και των τοπιογραφικών στοιχείων των εικόνων. Οι λευκόχρωμες ψιμμηθιές με τις οποίες αποδίδονται τα φώτα στα πρόσωπα και το σάρκωμα των μορφών, οι σχηματοποιημένες πτυχώσεις στα ενδύματα τους, η επιπεδότητα στην απόδοση των σωμάτων, η αντίστροφη προοπτική και το αβαθές μονοχρωματικό φόντο, τα πλακάτα χρώματα και κυρίως οι γνωστοί από την βυζαντινή τέχνη μορφολογικοί τύποι για τις άγιες μορφές, είναι στοιχεία που απαντώνται στις εικόνες τους και προδίδουν τη θητεία κάποιων εξ' αυτών στην εικονογραφική ιστόρηση ιερών ναών ή στη δημιουργία λατρευτικών εικόνων βυζαντινής τεχνοτροπίας. Την έκθεση πλαισιώνουν και κάποια έργα με περισσότερο κοσμικά θέματα, στα οποία όμως, τόσο το πλάσιμο των μορφών, όσο και η εκλεκτικιστική εισαγωγή κάποιων μεμονωμένων αντικειμένων ή στοιχείων στο χώρο, προδίδουν τις καταβολές τους από τη βυζαντινή τέχνη.

Η ομαδική αυτή έκθεση, αποδεικνύει ουσιαστικά, τη συνάφεια και τους ισχυρούς δεσμούς που υπάρχουν με τη βυζαντινή εικονογραφική παράδοση, έστω και σε κάποια μεμονωμένα έργα των καταξιωμένων αυτών καλλιτεχνών μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων έγιναν γνωστοί στο ευρύ κοινό, είτε μέσω ενός λαϊκού-ναΐφ ζωγραφικού ιδιώματος, είτε μέσω των μοντέρνων κινημάτων του Σουρεαλισμού ή της Αφαίρεσης του 20ου αιώνα. Αξίζει κανείς να επισκεφθεί την έκθεση, όχι μόνο γιατί τα έργα που εκτίθενται είναι ιδιαίτερα σπάνια, αλλά και γιατί έχουν γίνει με πραγματικό μεράκι, αγάπη και κατάθεση ψυχής από τους καλλιτέχνες.

Διάρκεια έκθεσης ως τις 7 Μαΐου 2005.

   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις