Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
   Αστρολάβος dexameni 19.04.05 - 05.05.05

Ανθρώπινες μορφές, ανδρικά και γυναικεία σώματα σε στάσεις συχνά πολύπλοκες με έντονο το στοιχείο της αναδίπλωσης ή της περιστροφής, αποτελούν τα βασικά μοτίβα των ζωγραφικών έργων αλλά και των γλυπτών του Ολλανδού καλλιτέχνη Henk Van Boekel, τα οποία θα εκτεθούν από τις 19 ως τις 23 Απριλίου 2005 στην ατομική έκθεσή του στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342-3, fax: 210 7293317, www.astrolavos.gr)

Οι ανθρώπινες μορφές δεσπόζουν στους πίνακες του καλλιτέχνη σε δύο επίπεδα - το σωματικό και το πνευματικό. Η υλικότητά τους εκφράζεται μέσα από τους συμπαγείς όγκους των μνημειακών διαστάσεων σωμάτων τους, τα οποία αν και δεν διακρίνονται από πλαδαρότητα, δεν παύουν να είναι ιδιαιτέρως πληθωρικά. Οι διαστάσεις και οι σχετικές αναλογίες των μελών των σωμάτων, αποδίδονται από τον καλλιτέχνη με έναν μάλλον υποκειμενικό τρόπο. Παρά όμως τη μη ρεαλιστική συχνά από σχεδιαστική άποψη απόδοσή τους, οι μορφές διατηρούν μια σχέση αμεσότητας και οικειότητας με τον θεατή. Στα πρόσωπά τους συμπράττουν, η διάθεση εσωτερικότητας και περισυλλογής, με την έκδηλη αναζήτηση-ανάγκη της τρυφερότητας, μεταξύ τους αλλά και με τον θεατή. Τα άκρα τους που προβάλλονται ιδιαίτερα αγκαλιάζουν το σώμα το οποίο σε σχεδιαστικό επίπεδο αποδίδεται με βάση τη σφαίρα. Στάσεις κλειστές στην πλειονότητά τους, δημιουργούν καμπυλόγραμμες φόρμες με έντονα πλαστικό χαρακτήρα. Η παιδική αφέλεια διαγράφεται έκδηλα τόσο στα ναϊφ χαρακτηριστικά των προσώπων, όσο και στους μαλακούς όγκους των σωμάτων τους, οι οποίοι μπλέκονται διασταυρούμενοι αναμεταξύ τους.

Μορφές έντονα εκφραστικές, που σφύζουν από ζωή, αναδεικνύουν την αγάπη του ανθρώπου για τον εαυτό του, τον συνάνθρωπό του και τον κόσμο που τον περιβάλλει. Η θετική αύρα που αποπνέουν υποβάλλει το συναίσθημα μιας δημιουργικά ευνοημένης επιβίωσης, του ανθρώπου εκείνου που έχει καταφέρει να βρει τις ισορροπίες και να αδράξει το νόημα της ζωής. Το ύφος του καλλιτέχνη, αν και εκ πρώτης όψεως μοιάζει απλοϊκό, εμπεριέχει ένα πνευματικό υπόβαθρο. Τόσο τα ζωγραφικά του έργα με λάδι ή κάρβουνο, όσο και τα γλυπτά του από μπρούντζο ή πηλό, αναδεικνύουν το πραγματικά εξαιρετικό μετιέ του καλλιτέχνη, εκείνου που είναι άριστος κάτοχος των μέσων του, χωρίς όμως να επικεντρώνεται στην επίδειξη τεχνικής, αλλά προσδίδοντας μία αυθεντική και ιδιόμορφη, ποιητική ταυτότητα στα έργα του.

Τη βραδιά των εγκαινίων στις 9 η Ιστορικός & Κριτικός Τέχνης Αθηνά Σχινά θα παρουσιάσει το βιβλίο - εικαστική μονογραφία του Henk Van Boekel.

   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις