Πίσω στις ΠερασμένεςΕκθέσεις
   Αστρολάβος artlife 01.03.05 - 26.03.05

Αμέσως μετά την εγκατάσταση του μνημειακού γλυπτού του, "Apollo's Mirror", στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ο Masaaki Noda παρουσιάζει μικρογλυπτά, κολάζ και χειροποίητα χαρακτικά του, στην έκθεση που εγκαινιάζεται την Τρίτη 1 Μαρτίου 2005, στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife" (Ηροδότου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7221200, 4, fax: 210 72210304, www.astrolavos.gr).

Η ποιητική θεματολογία του, που εμπνέεται από τη μακραίωνη Ιστορία των διαφορετικών Πολιτισμών και την Αρχαία σκέψη και φιλοσοφία, πραγματώνεται τόσο σε ζωγραφικό, όσο και σε γλυπτικό επίπεδο, μέσα από καμπυλόγραμμες φόρμες. Υπερβολές και παραβολές, που άλλοτε συμπυκνώνονται και άλλοτε εκτινάσσονται με ιδιαίτερη ένταση προς τα έξω, δημιουργούν περιστροφικές κινήσεις καταργώντας τη στατικότητα των σχημάτων τους και δίνοντας στα έργα του μια αίσθηση εναέριας κίνησης.

Έργα αφαιρετικά, που μετουσιώνουν μεταφορικά στο εικαστικό επίπεδο τις διαφορετικές διανοητικές έννοιες που πραγματεύεται ο καλλιτέχνης, είναι σε γενικές γραμμές επηρεασμένα από τις αντιλήψεις του Φουτουρισμού και του Κονστρουκτιβισμού. Σε μορφοπλαστικό επίπεδο, τα γλυπτικά του έργα συνδυάζουν τη δύναμη της φόρμας και του υλικού τους, με αιχμηρές λεπτεπίλεπτες απολήξεις, που τους προσδίδουν έναν πιο ανάλαφρο χαρακτήρα και παραπέμπουν στο πέταγμα των πουλιών. Στα χαρακτικά του, ο καλλιτέχνης φροντίζει να σπάσει την αυστηρότητα της γεωμετρίας των σχημάτων, με τη χρήση αιθέριων χρωμάτων, στα χρώματα της ίριδας, με λεπτότατες τονικές διαβαθμίσεις. Το λυρικό και το δυναμικό στοιχείο, εναλλάσσονται σε μια σοφά μελετημένη ρυθμολογία και στα υπόλοιπα χαρακτικά του, αυτά με τα γαιώδη χρώματα σε άσπρο φόντο, καθώς και στα έργα του σε άσπρο-μαύρο. Πετάγματα, κυματισμοί ή απλά ανεικονικές, μη-παραστατικές φαντασίες του καλλιτέχνη, τα έργα του Noda, δημιουργούν έναν φανταστικό χώρο που έλκει το βλέμμα του θεατή, οδηγώντας τον σε ταξίδια εικαστικά με έντονο το στοιχείο της ατμοσφαιρικότητας. Στα μικρογλυπτά της έκθεσης από ανοξείδωτο ατσάλι συμπεριλαμβάνονται έργα της σειράς "Perpetual Light", στην οποία ανήκει και το μεγαλύτερης κλίμακας έργο του στους Δελφούς, "Apollo's Mirror" .

Διάρκεια έκθεσης ως 26 Μαρτίου.

   Πίσω στις ΠερασμένεςΕκθέσεις