Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
   Αστρολάβος dexameni 29.03.05 - 16.04.05

"Σύγχρονες Vanitas" ή "Ασκήσεις Ματαιοδοξίας" κατά τον καλλιτέχνη, οι φωτογραφίες του Βίκτορα Κοέν στην έκθεσή του, που θα εγκαινιασθεί την Τρίτη 29 Μαρτίου στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή" (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, fax: 210 7293317, www.astrolavos.gr), συνδέουν τον εννοιολογικό προβληματισμό του δημιουργού σε σχέση με το αιώνιο φιλοσοφικό-θρησκευτικό ζήτημα της ζωής και του θανάτου, του υπαρκτού και του μετά-την ύπαρξη, του σημαντικού και του μάταιου? με την καθαρά αισθητική-οπτική αντίληψη, το εικαστικό και μορφοπλασικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν τα ίδια τα αντικείμενα που απαρτίζουν τις συνθέσεις των εικόνων του.

Νεκρές φύσεις, με διαφορετικά, ετερόκλητα συχνά μεταξύ τους, οργανικά και ανόργανα αντικείμενα, σε φόρμες νεωτεριστικές, ρηξικέλευθες, που δημιουργούν περισσότερο, θα έλεγε κανείς, ερωτήματα στο θεατή καθώς προσεγγίζουν υπαινικτικά το θέμα τους, παρά δίνουν βέβαιες απαντήσεις. Τα μέσα και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει ο Βίκτωρας Κοέν το διαχρονικό αυτό θέμα, είναι ένα είδος πρωτογενούς μορφής ψηφιακής φωτογραφίας, "on screen". Με τη μέθοδο αυτή, διατηρούνται στη φωτογραφία η υφή, η φωτεινότητα, οι παραμορφώσεις, καθώς και οι λεπτότατες τονικές διαβαθμίσεις στην απόδοση των αντικειμένων, τα οποία αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, με περισσότερο συμπαγείς ή διάφανες φόρμες. Οι συνθέσεις είναι πολυδιάστατες και αμφίσημες συγχρόνως, ενώ τα μορφολογικά στοιχεία που τις απαρτίζουν έχουν διπλό χαρακτήρα - συμβολικό και εικαστικό. Συμβολισμοί που παραπέμπουν στη γνώση και την τέχνη και στον ρόλο τους στη ζωή. Τα ίδια όμως αυτά στοιχεία είναι και συστατικά της αισθητικής των εικόνων-φωτογραφιών. Η μορφολογία του κάθε αντικειμένου, τα περιγράμματα και οι διαφορετικές τονικότητές τους, δημιουργούν ένα φωτογραφικό-ζωγραφικό παιχνίδι, ιδιαίτερης ευαισθησίας. Ευαισθησία που συνάδει άριστα με την ανάγκη κατάδυσης και εσωτερικότητας, που ανακύπτουν από το ίδιο το θεματογραφικό περιεχόμενο των έργων.

Τι είναι πραγματικό και τι μη-πραγματικό; Ο Alexander Calder είχε πει: "Αν δεν μπορείς να φαντάζεσαι πράγματα, δεν μπορείς να τα φτιάχνεις και οτιδήποτε φαντάζεσαι, είναι πραγματικό". Η έκθεση φωτογραφιών του Βίκτορα Κοέν έρχεται με ακραία ρομαντικό χαρακτήρα, εικονογραφικές επιρροές παραδοσιακές, και μέσα που παραπέμπουν στα πιο πρόσφατα τεχνολογικά επιτεύγματα, να εγείρει νέους προβληματισμούς για τον Άνθρωπο και την Ύπαρξη, τη Φύση και το Πνεύμα, την Ιστορία του Πολιτισμού και την Αιωνιότητα, το Σώμα και την Ψυχή. Οι "Ασκήσεις Ματαιοδοξίας" είναι μια συλλογή που αναφέρεται, όχι τόσο στη ματαιότητα της αναζήτησης του εφήμερου, όσο στην εκπληκτική αισθητική ποιότητα του κοινού, καθώς αντικείμενα κοινά μετουσιώνονται μέσα από τα τυπώματα και η υφή τους ανάγεται σε έργο τέχνης, άξιο προσοχής, θαυμασμού και ιδιαίτερης αισθητικής.

Διάρκεια έκθεσης ως 16 Απριλίου.

   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις