Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
  Αστρολάβος artlife 25.05.04 - 22.06.04

Την Τρίτη 25 Μαΐου εγκαινιάζεται στο artshop της Αίθουσας Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ artlife» έκθεση κατασκευών της Βασιλικής Χολέβα με τίτλο «INVISIBLE cities, VISIBLE playgrounds». Αφορμή για τη δημιουργία της δουλείας αυτής της Χολέβα ήταν το βιβλίο του Ίταλο Καλβίνο «Αόρατες πόλεις». Η Βαλτράδα, η Ευτροπία, η Ολίντα, η Ερσίλια και άλλες ουτοπικές πόλεις αποκτούν μορφή μέσα από κατασκευές που στόχο έχουν να φέρουν το θεατή αντιμέτωπο με τους ίδιους του τους πόθους και φόβους.

Οι κατασκευές αυτές αποτελούν μικρογραφίες των πόλεων που περιγράφονται στα κείμενα του Καλβίνο, ιδωμένες όμως μέσα από την προσωπική ματιά της δημιουργού. Οι πόλεις αποδίδονται με τρόπο που να ξεγελά την ιδέα του απαισιόδοξου και του δυστοπικού, με ένα φαινομενικά αφελές και ανάλαφρο περιτύλιγμα χρωμάτων, σχημάτων, υλικών κ.τ.λ. Η συνάφεια των υλικών είναι ανύπαρκτη (όπως ανύπαρκτη είναι η συνάφεια των εικόνων στα όνειρα), τα χρώματα είναι έντονα και τα στοιχεία παιχνιδιού διάσπαρτα παντού.
Κάθε πόλη - παιχνιδότοπος καλεί με τον δικό της τρόπο τους θεατές - κατοίκους στον πολύπλοκο και μυστήριο πολεοδομικό τους ιστό μέσω ενός «διαδραστικού παιχνιδιού» ενεργοποίησης ήχων, φωτισμού, κίνησης. Δίνεται έτσι η ευκαιρία στον θεατή να συναισθανθεί το πνεύμα των πόλεων σαν να ήταν ένας από τους κατοίκους τους.

Τα υλικά που χρησιμοποίησε η καλλιτέχνης είναι dexion, ξύλο, υφάσματα, καθρέφτες, plexiglass, βιομηχανικά υλικά, χαρτιά, φακοί, χρώματα και άλλα ενώ κάποιες από τις πόλεις της πλαισιώθηκαν με ηλεκτρική και ηχητική εγκατάσταση.

Διάρκεια έκθεσης μέχρι 22 Ιουνίου 2004.


   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις