Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
  Διαμαντής Διαμαντόπουλος
  Αστρολάβος artlife 30.01.2004

Την Παρασκευή 30 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ-artlife" (Ηροδότου 11 Κολωνάκι) έκθεση έργων του Διαμαντή Διαμαντόπουλου.
Μια σειρά έργων κυρίως από την πρώτη περίοδο της δουλειάς του θα δώσει στο αμύητο κοινό μια γεύση γραφής του μεγάλου δημιουργού.

Ο Διαμαντόπουλος από την αρχή της δημιουργίας του διαμόρφωσε ένα καθαρό προσωπικό ύφος παρότι είναι σαφές ότι είχε επηρεασμούς τόσο στο χρώμα όσο και στον τρόπο γραφής από φοβιστικές διατυπώσεις.
Με ιδιαίτερη έμφαση στις πλαστικές αξίες με απλοποίηση και σχηματοποίηση των μορφών και αποφυγή ή υποτυπώδη γραφή των χαρακτηριστικών έδωσε την ανθρώπινη φιγούρα σε διάφορες φάσεις σε οικείους χώρους που πολλές φορές γινόταν μυστηριώδη και αινιγματικοί.

Με την πάροδο των χρόνων πέτυχε να δώσει καταπληκτικές εκφραστικές προεκτάσεις αποτυπώνοντας ανθρώπους του μόχθου.
Χρησιμοποιώντας συμβολισμούς, μεγαλύτερη σχηματοποίηση και έντονη μνημειακότητα των μορφών πέτυχε μέσα από μια έντονη γκάμα χρωμάτων να δώσει δυνατά μια στερεή δομή και υποβλητική ατμόσφαιρα.
Η γνησιότητα της γραφής του και η πηγαιότητα της εκφραστικής του γλώσσας συνθέτουν ένα έργο τελείως ιδιαίτερο που δίνει μεγάλη βαρύτητα στο μορφοπλαστικό λεξιλόγιο και στη σύνθεσή του.
Διάρκεια έκθεσης μέχρι 21 Φεβρουαρίου

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ (1914-1995)

Γεννήθηκε στη Μαγνησία Μικράς Ασίας το 1914.Μετά τη Μικρασιατική καταστροφή (1922) ήλθε στην Αθήνα.
Από μικρός έδειχνε την κλίση του στη ζωγραφική με την οποία ασχολήθηκε συστηματικά, δημοσιεύοντας ως μαθητής σκίτσα και εκθέτοντας έργα του. Με δασκάλους τον Μπισκίνη και τον Παρθένη σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ. (1931-1936).
Μελέτησε σε βάθος τη ζωγραφική μέσα από έργα των δασκάλων της μεταφυσικής αφομοιώνοντας και χρησιμοποιώντας με καθαρά δικό του τρόπο διάφορα στοιχεία. Συνδέθηκε στενά με τον Τσαρούχη και δούλεψε ανάλογα θέματα τόσο στη ζωγραφική όσο και στη σκηνογραφία.

Δημιούργησε το δικό του καθαρό προσωπικό ύφος και δουλεύει τα τελευταία χρόνια της ζωής του τελείως απομονωμένος.
Εκτός από κάποιες εκθέσεις που έκανε σε νεαρή ηλικία επανήλθε στο προσκήνιο μέσω εκθέσεών του στην ΩΡΑ (1975, 1980, 1982) και στην Εθνική Πινακοθήκη το 1978 με μια μεγάλη αναδρομική.

Πέθανε το 1995.

 

   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις