Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις
Γιώργος Τσόλης

Αστρολάβος Δεξαμενή 14.10.2016 – 26.11.2016

Την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 20:00, εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ – δεξαμενή ” η ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Τσόλη, με τίτλο: ‘ Haunted Youth
 

Τα έργα της έκθεσης « Haunted Youth» ( Στοιχειωμένοι Ενδότοποι) του Γιώργου Τσόλη ανήκουν στην ευρύτερη γκάμα τηςσύγχρονης ανθρωποκεντρικής ζωγραφικής με έμφαση στις νεανικές ανθρώπινες φιγούρες που πρωταγωνιστούν μέσα σε αφαιρετικά αποδοσμένους χώρους.

Στα χρώματα του περιβάλλοντος χώρου κυριαρχούν το λευκό, το μαύρο και το μπλε ενώ τα ελάχιστα στοιχεία που προσδιορίζουν τον χώρο, είναι περίτεχνα αποδοσμένα και προσδίδουν την αίσθηση του φανταστικού παραμυθένιου κατασκευασμένου χώρου.
Η ιστορικός Τέχνης Λ. Παπαντωνοπούλου αναφέρει για τη δουλειά του καλλιτέχνη: « Ο Γώργος Τσόλης προσεγγίζει και ανακαλύπτει τον χώρο του ορατού και τον χώρο του πίνακα μέσα από μια ναρκισσιστική αυτογνωσία της επιφάνειάς του, ως ένα βιωμένο έργο-κλουβί, που περικλείει τις ελευθερίες του μέσασε παρενθέσεις.

Τα πρόσωπα, οι αυτοπροσωπογραφίες του, τα βλέμματα δεν συμμετέχουν στον ίλιγγο. Η ματιά του είναι ανακριτική και αυτάρεσκη, αμφίβολη, κυκλοφορεί σε αινιγματικούς χώρους, μέσα στο πλαίσιο ενός καθρέφτη.

Μας καλεί να ανακαλύψουμε τον χώρο, τα σημεία αναφοράς του, ένας χώρος τρομακτικόςκαι γαλήνιος μαζί, αθόρυβος και εύγλωττος στους συμβολισμούς και τις προεκτάσεις του, που δεν κρύβει όμως ούτε τα χρέη του ούτετις καταβολές του, με μια ένταση που προέρχεται από την επίμονη ακρίβεια των καταγραφών του.

Η ζωγραφική του Γιώργου Τσόλη είναι μια καίρια προσθήκη στην ευαισθησία μας, είναι θαρραλέα, εξαρτάται από το προσωπικό, το βιωματικό, το συγκεκριμένο, αισθάνεται τον χώρο που ζωγραφίζει ως μια φωλιά, όπου οιασυνήθιστες πραγματικότητές του ανήκουν απόλυτα φυσικά σε αυτό το περιβάλλον. Όσο και να βαθαίνει κανείς στους πίνακές του, πάντα μένει κάτι σκοτεινό, κάτι που περισσεύει κι αντιστέκεται στην πλήρη κατανόησή τους,το ιδίωμά του κυριολεκτεί με τον δικό του τρόπο, χωρίς να διαλύει απολύτως το μυστήριο.»

Διάρκεια έκθεσης : έως Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, στην Αίθουσα Τέχνης «Αστρολάβος - Δεξαμενή» (Για πληροφορίες: Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www.astrolavos.gr. )     Πίσω στις Τωρινές Εκθέσεις