Πίσω στις περασμένες εκθέσεις
Αστρολάβος δεξαμενή 14.02.08 - 15.03.08

Την Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2008, εγκαινιάζονται στην Αίθουσα Τέχνης "ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή" (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342, 3, φαξ: 210 7293317, www . astrolavos . gr , ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή 10.30-14.00 & 18.00-21.00, Σάββατο: 10.30-14.30), η έκθεση ζωγραφικής της Ελένης Παυλοπούλου με τίτλο: " Emigrantes del Amor " - (στο κάτω επίπεδο της αίθουσας) και η έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών της Ελπίδας Πανονίδου με τίτλο: " Micro - cosmos " - (στο μεσαίο επίπεδο).


Η Eλένη Παυλοπούλου , στη νέα αυτή ατομική της έκθεση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο: "Μετανάστες του Έρωτα", πραγματεύεται καταστάσεις του σώματος και της ψυχής κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού προς την αυτογνωσία, προς τον Έρωτα.

Το ταξίδι προς τον Έρωτα κι από τον Έρωτα. Σημείο αναφοράς το Σώμα - σήμα ουμανιστικής κουλτούρας. Η παραστατικότητα ως έκφραση της σωματικότητας: πόλη, τοπίο, κόσμος, γεφύρωση υλισμού και ιδεαλισμού ή πνευματικότητας. Η ανάδυση του σώματος. Η οντολογία του σώματος. Το άνοιγμα στην ετερότητα. Το σώμα σύμβολο της σεξουαλικής χειραφέτησης. Το σώμα σύμβολο, αντικείμενο συλλογικής μνήμης. Σώμα επιθυμίας - εγγύηση ζωής, σ' έναν κόσμο απειλούμενο, που σκοτώνει ψυχές και σώματα. Σώμα φορτωμένο με τιμωρία-προνόμιο του προπατορικού αμαρτήματος.

Η απουσία, η αναμονή, η απόλαυση, η αφιέρωση, το απράγματο, η περιπλάνηση, η εξορία, η κατάφαση. Μετανάστευση: ταξίδι προς έναν άλλον τόπο - όχι κατ' ανάγκη χωρικό και η εγκατάλειψη του γνωστού και ήδη βιωμένου γνωστικού πεδίου. Ανάγκη υπέρβασης των γνωστών ορίων και εγκατάλειψης παγιωμένων θέσεων και πρακτικών που φυλακίζουν το νου και το σώμα.

Η μετανάστευση εννοιολογικά είναι η έξοδος από τον γνωστό παγιωμένο κόσμο προς τον άγνωστο κόσμο της ετερότητας. Η μετανάστευση από την ετερότητα και η επιστροφή στη μήτρα, "διαδοχικά" ή παράλληλα. To ερωτικό στοιχείο είναι η βάση της κοσμικής και της ψυχικής ενέργειας.

Άμεσες λογοτεχνικές-ποιητικές επιρροές της καλλιτέχνιδας ως προς το εννοιολογικό υπόβαθρο αυτής της της δουλειάς, απετέλεσαν τα συγγράμματα: "Μυθολογία, Η θεωρία των αρχετύπων" , Καρλ Γιουνγκ, " To σώμα - ικεσία και απειλή ", Πέπη Ρηγοπούλου καθώς και οι ποιητικές συλλογές των: Ν. Καρούζου και Κικής Δημουλά.



Την ίδια περίοδο, στο μεσαίο επίπεδο της αίθουσας, η Ελπίδα Πανονίδου, παρουσιάζει την νέα ατομική της έκθεση με τίτλο: " Micro - cosmos " . Τρισδιάστατες κατασκευές, κολλάζ στο χώρο και επίτοιχα έργα μικτής τεχνικής, με επιρροές απ' τη ρεαλιστική αναπαράσταση και την ποπ κουλτούρα, προσεγγίζουν με χιούμορ και γλυκόπικρη αίσθηση, την παιδική ηλικία. Έργα στα οποία δεν υπάρχει συγκεκριμένος χώρος ή χρόνος, και στα οποία κυριαρχούν οι παιδικές μορφές - σύμβολα - , οδηγώντας το θεατή σε εσωτερικά τοπία. Η καλλιτέχνης μέσα από μία μίξη, ποπ διάθεσης στην προσέγγιση του θέματος και σουρεαλιστικής ελευθερίας στις συνθέσεις της, ταξιδεύει τον θεατή σε κόσμους και καταστάσεις φανταστικές.

Τρεις διαφορετικές διαδρομές έκφρασης οδηγούν στο ίδιο σημείο, το εσωτερικό τοπίο. Αρχικά τα τρισδιάστατα κολάζ, παιχνίδι από χρώματα, σχήματα, διαστάσεις, επιτοίχια ή επιδαπέδια, κυριαρχούν στο χώρο. Ο όγκος και τα επίπεδα δημιουργούν απόλυτα ανάγλυφη επιφάνεια και το κολάζ ορίζει την εικόνα. Ο θεατής καλείται να ταξιδέψει, άλλοτε με αφορμή το βλέμμα ενός παιδιού-συμβόλου και άλλοτε με αφορμή κάποιο ονειρικό περιβάλλον που παραπέμπει σε εσωτερικό τοπίο. Σχέδια από μελάνι σε χαρτί ή σε καμβά, κάποια σε χρωματιστές κορνίζες και κάποια σε λευκό τελάρο, βρίσκονται κατά ομάδες στον τοίχο σαν ομαδικές συνθέσεις. Η λεπτή γραμμή από μελάνι, ορίζει τον χώρο και τον όγκο, ξεδιπλώνοντας μια εικόνα σαφή, ανθρωποκεντρική. Το τοπίο παραμένει εσωτερικό και η ματιά κάποιας φιγούρας διαρκής. Τέλος, το τρισδιάστατο ζητά τον δικό του χώρο, με αποτέλεσμα μια μικρή εγκατάσταση, που συνδέεται θεματικά με τα έργα, αφήνοντάς σου την αίσθηση πως οι ήρωες των έργων έχουν αφήσει ζωντανά τα ίχνη τους στο χώρο.

Διάρκεια εκθέσεων: έως Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

   Πίσω στις περασμένες εκθέσεις