Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
   Αστρολάβος dexameni 09.05.05 - 28.05.05

Τη Δευτέρα 9 Μαΐου 2005 η Paula Lakah θα παρουσιάσει στην αίθουσα τέχνης ΑΣΤΡΟΛΑΒΟ Δεξαμενή, μία performance με τίτλο: "Inside _ Out".

Οι βασικοί άξονες της performance, είναι οι εξής:
Αρχικά η καλλιτέχνης - γυναίκα - , δεν είναι ορατή στον θεατή. Βρίσκεται στο εσωτερικό μίας κατασκευής ωοειδούς σχήματος, την οποία η ίδια ονομάζει "ένα ενεργειακό αυγό". Παρ' όλα αυτά η παρουσία της γίνεται αισθητή προς τα έξω από το φως που εκπέμπεται από το ημιδιάφανο περίβλημα του αυγού και το οποίο πηγάζει από ένα φωτεινό καλώδιο που περιβάλλει το σώμα της. Το φωτεινό αυτό στοιχείο, παραπέμπει στον επικοινωνιακό χαρακτήρα του ατόμου και την ανάγκη του να έρθει σε επαφή με το περιβάλλον, εξωτερικεύοντας τον εσωτερικό του κόσμο. Τίθεται δηλαδή το ζήτημα και η διττή συχνά τάση του ανθρώπου, αφ' ενός για απομόνωση και "κλείσιμο" σε ένα ασφαλές περίβλημα και αφ' ετέρου για επικοινωνία και "άνοιγμα", προς τον έξω κόσμο. Συγχρόνως θα υπάρχει ένα μουσικό υπόβαθρο, απαλής, ρυθμικής μουσικής, που θα προσδίδει μία πνευματικο-μεταφυσική, υπερρεαλιστική ατμόσφαιρα στην performance. Η χορευτική κινησιολογία - διαδρομή της καλλιτέχνιδας, στο πρώτο της στάδιο θα είναι μία τυχαία περιπλάνηση στο κάτω επίπεδο της αίθουσας ανάμεσα στο πλήθος του κόσμου, ενώ στη συνέχεια θα ανέλθει την κλίμακα που οδηγεί στο μεσαίο επίπεδο, προσεγγίζοντας ένα αντικείμενο από ξύλο, βιομορφικού - φαλλικού - σχήματος, το οποίο θα βρίσκεται τοποθετημένο εκεί και το οποίο έχει δημιουργήσει η ίδια. Η καλλιτέχνης έχοντας πλέον "αποκαλυφθεί", καθώς έχει αποτινάξει από πάνω της το περίβλημα του αυγού - η διαδικασία αυτής της αποκάλυψης έχει μία έννοια γένεσης ή μεταμόρφωσης - , θα έρθει σε επαφή με το αντικείμενο, το οποίο επίσης μεταμορφώνεται. Σαν τμήμα ζωντανού οργανισμού, ο κεντρικός άξονας του αντικειμένου, ανεβοκατεβαίνει, αλλάζοντας γωνίες κλίσεως, από την οριζόντιο έως την κατακόρυφο. Η έννοια του "παιχνιδιού" αυτού, ανάμεσα στην γυναίκα - καλλιτέχνιδα και στο αντικείμενο, επιδέχεται διαφορετικές αναγνώσεις και ερμηνείες. Αυτή η οποία αφορά το καθαρά σωματικό- σεξουαλικό ενδεχομένως επίπεδο, είναι πιθανόν η πιο απλοϊκή, καθώς ο κάθε άνθρωπος εκφράζει την ερωτική - επικοινωνιακή του τάση για διαφορετικά αντικείμενα, έννοιες ή αναγκαιότητες. Το λευκό χρώμα που δεσπόζει τόσο στην ενδυμασία της καλλιτέχνιδας, όσο και στο χρώμα του πολυμορφικού αντικειμένου, παραπέμπει σε μία χαμένη αθωότητα.

H Paula Lakah, γεννημένη στην Αίγυπτο, έχει ζήσει και εκθέσει στη Γερμανία και στην Ελλάδα (4 ατομικές εκθέσεις και performances).
Η performance θα ξεκινήσει στις 21.00 και η διάρκειά της είναι περίπου 15 λεπτά.
Διάρκεια έκθεσης: ως 28 Μαΐου 2005

   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις