Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις
   Αστρολάβος δεξαμενή 28.01.05 - 22.02.05

Την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης «ΑΣΤΡΟΛΑΒΟΣ δεξαμενή» (Ξανθίππου 11, Κολωνάκι, τηλ: 210 7294342,3 fax: 210 7293317, www.astrolavos.gr) έκθεση καλλιτεχνικών κατασκευών του Βαγγέλη Γκιόκα με τίτλο: «Οικογενειακή Μυθολογία».
Ο καλλιτέχνης λέει για την δουλειά του: «Σ' αυτή την ενότητα «ο μύθος» αποτελεί έναν κεντρικό πυρήνα γύρω από τον οποίο στρέφονται τα έργα.

α. Στην αρχή τα έργα έχουν θέματα δανεισμένα από μύθους του Αισώπου ή άλλα γνωστά παραμύθια που χρησιμοποιούνται ορθόδοξα (αλεπού και σταφύλια), (αλεπού και κόρακας), (κολοβή αλεπού).
β. Στη συνέχεια στο μύθο εμφανίζεται ένας καταλύτης που κάνει αναπάντεχη την εξέλιξή του (ο Che κολλά την ουρά της κολοβής αλεπούς), (ο Marx δίνει τα σταφύλια στην αλεπού),(ο Λένιν μοιράζει το τυρί στην αλεπού και το κοράκι), (ο λαγός και η χελώνα παίζουν στο μνημείο της Γ΄Διεθνούς του Τάτλιν).
γ. Και καταλήγουν στη δημιουργία μιας οικογενειακής μυθολογίας όπου τα μέλη της οικογένειας μας δημιουργούν δικούς τους μύθους ή γίνονται πρωταγωνιστές σε γνωστούς μύθους. (Κυριακάτικη εκδρομή), (γιορτινό γεύμα), (κοκκινοσκουφίτσα), (σούπερμαν), (γητευτής γιδιών)».

Τα έργα του έχουν κατασκευαστεί από αλουμίνιο, σίδερο, ξύλο, μπρούντζο, μολύβι κ.λ.π. Οι εικόνες έχουν υποστεί επεξεργασία στον υπολογιστή και στη συνέχεια τυπώνονται σε αλουμίνιο, όπου εκεί οξειδώνονται σε βάθος με τη μέθοδο της οξυγραφίας και στη συνέχεια μελανώνονται βαθιά.
Τα μπρούντζινα έργα είναι χυτά, πατητά. Από χυτό μολύβι είναι και τα έργα από μολύβι.
Η «Οικογενειακή Μυθολογία» του Γκιόκα δοσμένη μέσα από μια ρέουσα ποιητική γραφή και μια παιγνιώδη και κριτική διάθεση κατάφερε να δώσει έργα στιβαρά με μια επιτυχημένη σύνθεση υλικών και ιδιαίτερων επεξεργασιών.

Διάρκεια έκθεσης ως 22 Φεβρουαρίου.

 
   Πίσω στις Περασμένες Εκθέσεις